Al carrer Sallent número 28, al polígon dels Dolors de Manresa, hi ha una nau de 263 metres quadrats que el manresà Toni León i la santpedorenca Antònia Avilés han condicionat i reconvertit en 9 locals d'assaig per a grups de música. L'espai es batejarà amb el nom de lasorda, i la intenció dels seus responsables és que a final d'aquest mes ja pugui entrar en funcionament. És una proposta, pionera a Manresa, que neix de la iniciativa privada i que cobreix un buit molt demanat històricament en el sector: locals per poder tocar, en condicions i sense molestar ningú.

"No estem inventant res de res. A Barcelona, aquests locals són habituals, però aquí no. Quan un grup vol tocar es busca la vida com pot i sol acabar en granges o naus allunyades de la ciutat que no estan preparades per assajar música. I amb llistes d'espera". Toni León, que amb la seva sòcia fa anys que toquen com a hobby ("és una vàlvula d'escapament"), van decidir, després de dos anys madurant la idea, tirar endavant el projecte. Van descartar, pel cost d'adequació, una nau al centre de la ciutat, i van continuar buscant fins que van trobar la del carrer Sallent, que han llogat: "aquí no hi ha problemes de soroll i hi ha aparcament, parades d'autobusos urbans".

La posada en funcionament de lasorda ha requerit una inversió de 150.000 euros: "ens ha costat mesos trobar finançament". Les obres, que van començar el gener, posaran a disposició dels usuaris nou locals de diferents mides: 4 de 12 metres quadrats ("per a un grup d'unes 4 persones"); 2 de 14 ("sis persones"); 2 de 18; i una sala de 50 metres quadrats, a l'entrada de la nau, on tenen previst instal·lar un petit escenari mòbil perquè "els grups que assagin aquí puguin oferir petits concerts". La inversió més forta s'ha fet en la insonorització de l'espai amb aïllament, portes i espumes acústiques, renovació d'aire en totes les sales... Els locals es podran llogar per hores i mesos, explica León, "i aquests estaran equipats amb bateria, dos amplificadors de guitarra, un de baix i un equip de veus". Igualment, "està tot assegurat per als músics que portin els seus instruments i oferirem un servei per guardar els equips dels grups". Les sales més petites tindran un cost de 13 a 16 euros l'hora; i la resta de preus oscil·laran dels 18 als 60. El lloguer mensual de les sales de 18 metres quadrats tindrà un cost de 300 euros per grup, que, com explica León, "si en són dos, pot sortir per 200 a cada formació". Malgrat tot, especifica el manresà, "es poden fer packs per hores".

Igualment, lasorda oferirà la possibilitat d'utilitzar alguna de les sales com a espai per a professors de música per fer classes particulars o col·lectives. Des de l'Ajuntament, explica León, "han vist de molt bon ull aquest nou servei perquè cobreix un buit", i probablement, explicava Ignasi Perramon, regidor de Cultura de Manresa, a través de la Casa de la Música (que té la seu a la sala Stroika, al mateix polígon) es faran col·laboracions amb cursos i tallers.

La sentenciada Sala Ciutat, abans de desestimar-se, es va perfilar com l'espai on, a més d'adequar-se com a sala de concerts, podria acollir locals d'assaig per a grups. Finalment, ni sala de concerts ni locals d'assaig de propietat municipal. Ha estat la iniciativa privada qui ha muntat la sala de concerts (Stroika) i els locals d'assaig (lasorda). Aquesta darrera, pintada de gris, blanc i granatós, encara el final d'obres. Per Internet se la trobarà a les xarxes socials (Facebook i Twitter) i a la web www.lasorda.es (93 873 28 04).