Feia temps que els alumnes que acabaven els seus estudis al Conservatori Municipal de Música de Manresa trobaven a faltar un mitjà a través del qual poder continuar tocant plegats, encara que no es dediquessin professionalment a la música. Per cobrir aquest buit s'ha creat la Camerata Bacasis, una orquestra de corda amateur que té, de moment, una vintena de components, d'entre 19 i 28 anys. La Camerata Bacasis es presentarà a la ciutat amb un concert dedicat a Astor Piazzola, divendres a les 8 del vespre a l'auditori del Conservatori.

A partir de la iniciativa de David Santamaria, Berta Torres i Laia Verdú, aquest estiu es van començar a aplegar músics per al projecte, alguns dels quals continuen estudiant música (ja sigui als últims cursos del Conservatori de Manresa o bé estudis superiors a Barcelona) mentre que d'altres han deixat la formació musical per motius d'estudis o de feina. L'objectiu de la Camerata Bacasis és "poder tocar per no perdre el nivell i mantenir el contacte amb la música", explica Laia Verdú. Per això, independentment de si tenen concert o no, fan un treball continuat amb assajos setmanals. Se'ls pot trobar cada divendres de 8 a 10 de la nit al Casal de Viladordis.

Iniciativa autogestionada

L'orquestra no està vinculada a cap institució, sinó que són els mateixos membres els qui s'autogestionen en la decisió dels projectes, el repertori i la intensitat dels assajos. Per això, actualment estan fent la paperassa per constituir l'Associació Música pel Bages, que donarà aixopluc al projecte de la Camerata Bacasis. A més, cadascun dels músics fa aportacions, segons els seus coneixements, en temes logístics com la tresoreria, la comunicació, la imatge gràfica i la creació de la pàgina web, encara en construcció (www.cameratabacasis.org).

L'Associació Música pel Bages no té ànim de lucre i, per això, els músics, que en són socis, no cobren, però la seva intenció és que "si creixem i rebem suport, intentarem que amb el caixet puguem acabar pagant el director, perquè és una figura important. El que volem, també, és cridar personalitats destacades, si pot ser de la Catalunya central, per fer altres projectes". El director de la formació, que ara per ara no cobra, és Jordi Coll, professor de violí i director de l'orquestra de cambra del Conservatori de Manresa. "És ideal tenir-lo perquè per a molts ha estat el nostre professor, per a d'altres el director, i ja ens coneixia. Ens ha anat molt bé que estigui en el projecte perquè és un professional que s'hi implica sense demanar caixet", explica la intèrpret.

Evitar programes clàssics

Com que la idea era oferir un repertori "diferent del que havíem fet sempre, o sigui evitar programes molt clàssics", la primera temporada de la Camerata Bacasis està dedicada als tangos i milongues d'Astor Piazzola. "És un repte perquè no havíem tocat música argentina, i popular, amb uns efectes sonors com els latigos i les lijas. És una música amb energia i això motiva", diu Laia Verdú. Per al programa de l'any vinent, els músics de l'orquestra ja han parlat d'explorar en concerts pedagògics per a infants o oferir un repertori de bandes sonores. I tot i que de moment l'orquestra només és de corda, no descarten créixer amb instruments de vent "si hi ha músics que s'hi volen implicar".

Però abans d'afrontar nous reptes, Camerata Bacasis, que ja ha fet pretemporada amb la seva col·laboració en l'espectacle del Misteri de la Llum i amb la participació en el cicle de música de la presó dels Lledoners, ha de fer la seva presentació a Manresa. Per oferir el repertori de Piazzola disposen de la col·laboració de Carlos Barceló al contrabaix i també de tres solistes: Roger Illa Prat al piano; Maria de Lluc Coli Molet a la guitarra; i Manel López Besa a l'acordió. Els tres solistes són músics professionals vinculats a la Catalunya central. A més, el vestuari dels intèrprets i les projeccions audiovisuals que acompanyaran la música estaran relacionats amb el món del tango. I, després de la presentació, ja tenen actuacions confirmades al cicle Preludis del Kursaal (8 de maig), al barri Vic-Remei (3 de juny) i a l'auditori de la Plana de l'Om (21 d'octubre).