La productora manresana Gusano Films participa avui en el prestigiós festival Loop de videoart, que se celebra a Barcelona, amb l'emissió d'un episodi de la sèrie d'animació Diari de l'últim home. La cita tindrà lloc a les 13.30 h a l'Espai Media Lounge de l'hotel Catalònia Ramblas del carrer Pelai i servirà per presentar a un públic tant autòcton com forà un treball que durant les últimes setmanes s'ha emès en algunes televisions locals del país a través de la xarxa que agrupa aquests ens.

Diari de l'últim home és la proposta més ambiciosa realitzada per Gusano Films en el terreny de l'animació. La sèrie té 13 episodis de 3 minuts cadascun i tracta de la història de Balthar, el darrer dels humans que davant de la seva soledat es pregunta si era possible aturar el caos i la destrucció del planeta. "Un argument potent", com reconeix el seu director, Jorge Caballero, basat en el conte La última pregunta, d'Isaac Asimov. "La sèrie té un to ecologista perquè tracta de quina manera estem tractant la Terra", afegeix el realitzador, que properament veurà com Diari de l'últim home s'emet a la televisió pública del seu país natal, Señal de Colòmbia. Així mateix, tres episodis es projectaran a Manhattan (Nova York) en el marc d'un festival de cultura espanyola, el proper mes de juny.

La cita d'aquesta tarda al Loop constarà de tres projeccions. Gusano Films presentarà el sisè episodi de la sèrie que té el títol Exili i que Caballero afirma que "ha estat un dels que han agradat més". En la mateixa sessió, d'una hora de durada i dedicada a noves creacions, es veurà el curtmetratge Benidorm, de Jorge Tur, i el videoclip musical Mari Carmen, de Virginia García del Pino.

Diari de l'últim home, doblat al català i el castellà i subtitulat en anglès, té guió de Manuel Martínez i els tretze episodis van ser realitzats per cinc il·lustradors, Fidel Pereiro, Juan Carlos Concha, Juan Pablo Marín i les manresanes Cristina Zafra i Maria Picassó. "Per a nosaltres va ser un repte treballar cada episodi amb una estètica diferent, però narrativament funciona i l'espectador no se sent desconcertat", apunta Caballero, i afegeix que "cada capítol es pot veure de forma autònoma, si bé hi ha un fet argumental que els relliga tots". El treball va merèixer el premi al millor projecte al Mercat Audiovisual de Catalunya 2010 i va ser seleccionat al festival Animac Mentor de l'any passat.

Gusano Films ha fet una versió de curtmetratge de 24 minuts de la sèrie, i l'està presentant en diversos festivals per poder-la estrenar. "Pràcticament és el mateix material, però condensat en curt, no hi ha pràcticament material nou", explica el director catalanocolombià. La productora té a hores d'ara entre mans un documental sobre republicans que van anar al Gulag soviètic i un altre sobre el fet de néixer en el sistema sanitari colombià.