Un expresidiari, un immigrant a l'atur i un empresari d'èxit son els protagonistes de 'Catalunya über alles!', l'últim llargmetratge de Ramon Térmens (Bellmunt de Segarra, 1975). Retrata una societat que, en paraules del director, "està obligada a reinventar-se o saltarà pels aires". La trama se situa en un poble de l'interior de Catalunya però tracta un tema universal, el canvi que ha experimentat la societat amb l'arribada de nouvinguts. El film intenta trencar tòpics i anar més enllà per fer reflexionar l'espectador. "Per què no dir les coses pel seu nom? La pel·lícula és una autocrítica. Ningú està exempt de la intolerància", ha explicat Térmens en una entrevista a l'ACN.

P-La pel·lícula s'ha estrenat a diversos festivals i sovint ha anat acompanyada de polèmica.

R-No m'ho esperava! Sabia que estava tocant temes controvertits però és que m'han caigut pals per tot arreu. No n'hi ha per tant i sovint les crítiques més dures vénen de gent que no ha vist la pel·lícula, són prejudicis. Animo la gent a veure-la i que després la valori.

P-Fins ara s'ha parlat poc i massa superficialment de la immigració?

R-Ara se n'està parlant força. És un tema que interessa a la gent. Interessa perquè forma part del nostre dia a dia i tothom té coses a dir. Els polítics no s'atreveixen a dir segons quines coses. N'hem de parlar amb tota normalitat. Amb aquesta pel•lícula he intentat anar més enllà, trencant segons quins tòpics. Si aconsegueixo fer reflexionar i generar cert debat, em sentiré molt satisfet.

P-Tots els personatges que apareixen al film són contradictoris, tenen les seves raons que expliquen la seva actitud.

R-Els personatges són persones, contradictoris. L'espectador pot arribar a entendre les raons de tot plegat. Una altra cosa és que les comparteixis. Però pots entendre què fan. Quan aconsegueixes això, és quan surts de l'estereotip i l'omples de matisos.

P-El punt de partida de la història són fets reals. Això permet donar-li més credibilitat?

R-Sí, de notícies de diaris. Però el desenvolupament és totalment ficció. Vaig veure tres notícies separades que vaig pensar que juntes podien generar una història per a una film que ens podia servir per engegar fort Segarra Films.

P-El polític de 'Catalunya Über Alles!' comparteix característiques amb algun alcalde català.

R-Són referents que estan dins el film, no ho amagaré. Però amb el Jordi Dauder vam intentar buscar un polític europeu. Ni el gest ni les característiques s'assemblen a les dels polítics d'aquí. És un tema inquietant que ha començat però no saps on acaba. No és una història sobre un partit determinat.

P-El títol traduït significa 'Catalunya, per sobre de tot'. Ja és tota una declaració d'intencions...

R-És una ironia. Forma part d'una cançó dels Death Kennedy que parla de Califòrnia on hi havia un governant molt de dretes. Però l'extrema dreta té com a referent el nazisme, que la gent estudiï història! Per què no dir les coses pel seu nom? És una autocrítica, la pel·lícula. Ningú està exempt de la intolerància. El tema és universal i per això el film funciona.

P-La societat o es reinventa o salta pels aires?

R-Evidentment! La societat està obligada a reinventar-se o a saltar pels aires.

Hem d'assumir les noves realitats. No podem fer-ho amb un enfrontament sinó en base al respecte mutu i als drets humans. O convivència o violència. Ens tocarà a nosaltres decidir què volem fer.