És considerat el llibre més important de l'aventurer pare Bonaventura Ubach (1879-1960) i un dels millors llibres de viatges en llengua catalana. És El Sinaí, una obra que descriu un viatge realitzat el 1910 per l'Aràbia pètria fins al Sinaí, cercant les petjades d'Israel. La primera edició es va publicar el 1913 i, revisada i ampliada, es va tornar a editar l'any 1955, amb un gran nombre de fotografies realitzades pel mateix autor. Ara, cinquanta-sis anys més tard, i d'estar descatalogat, Publicacions de l'Abadia de Montserrat (PAMSA) acaba de reeditar-lo i el torna a posar en circulació. La presentació pública es farà avui, a les 7 de la tarda, a la llibreria Abadia (Ausiàs March, 92-98), a càrrec del pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, i el pare Josep Massot, director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

El pare Ubach, monjo de Montserrat, va ser un estudiós del món de la Bíblia, va crear el Museu Bíblic i Oriental del monestir, i va iniciar La Bíblia de Montserrat. La publicació, l'any passat, del Dietari d'un viatge per les regions de l'Iraq (1922-1923); una exposició commemorativa, Viatge a l'Orient Bíblic, que s'ha pogut veure fins al 26 de juny a la Capella de Santa Àgata del Palau Reial de Barcelona, i la novel·la L'arqueòleg, en la qual l'escriptor Martí Gironell el fa protagonista principal, han situat el pare Ubach, novamet, a primera línia. Ara s'hi afegeix El Sinaí.

La segona edició d'aquest llibre, el 1955, es va ampliar amb els dietaris de dos viatges posteriors que el pare Ubach va fer a la península del Sinaí, del 14 de març al 21 d'abril del 1928 i del 5 al 28 de juliol del 1932. L'objectiu de tots aquests viatges era, principalment, obtenir les il·lustracions dels volums II i III de La Bíblia de Montserrat. El pare Ubach, al pròleg del llibre, avança que es tracta d'un viatge "de gran importància bíblica: aniràs al Sinaí, a la Muntanya de Déu, a aquella muntanya santa des del cim de la qual foren promulgats solemnement a la faç de tot el món els deu manaments de la llei de Déu".

El pare Bonaventura Ubach (1879-1960) va entrar al monestir de Montserrat l'any 1894. Com a professor de Bíblia i llengües orientals, va fer una primera estada a Jerusalem els anys 1906-1910, i va estudiar a l'École Biblique dels Dominics. Durant aquest període va visitar Síria, Líban i Egipte. El 1910 va pujar a la muntanya del Sinaí, lloc que va revisitar els anys 1928 i 1932. En el camí de retorn va passar per l'Àsia Menor, Grècia i Creta. Poc després, va publicar el relat del seu viatge El Sinaí (1913).

El 1914 va viatjar novament a l'Orient (Líban), i els anys 1922 i 1923 va anar a l'Iraq, on va escriure el dietari que es va presentar l'any 2009, a partir de la redacció que ja va fer a Montserrat. Del 1924 al 1951, el pare Ubach va fer una llarga estada a l'Orient, durant la qual va publicar els primers volums de la col·lecció La Bíblia de Montserrat, amb el text bíblic traduït al català, amb comentaris. El 1951, de tornada a Montserrat, va continuar treballant en activitats relacionades amb la Bíblia, el Museu i la litúrgia siríaca. Va morir el 19 de febrer del 1960.