La mesa del Parlament va acceptar ahir la renúncia irrevocable presentada per deu dels onze membres del plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). L'onzè membre, la manresana Pilar Parcerisas, vicepresidenta de l'organisme, va ser l'única que no va presentar la seva renúncia ja que va considerar que els seus companys havien pres una decisió "precipitada i irresponsable" perquè la llei Òmnibus -a través de la qual es vol reformar el Consell- encara està en procés de debat parlamentari. Ahir ja va exercir de presidenta en funcions de la institució. Fonts del CoNCA van confirmar que ara el Parlament serà l'encarregat de renovar els membres del plenari, tot i que és un procés que podria prolongar-se, ja que la llei no té cap termini.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, no va amagar ahir la seva "sorpresa" perquè la dimissió s'ha produït "moltes setmanes abans que es tanqui" el debat parlamentari sobre el projecte de llei d'Agilitat i Reestructuració Administrativa, que afecta el CoNCA. "Ningú no sap del tot per què ara. Crida l'atenció que la dimissió es produeixi ara i de sobte. Els primers sorpresos som nosaltres", va dir Homs, que va assegurar que en aquest procés "diàleg no ha faltat, ha existit, i no ens cansarem d'oferir-lo".

El ple del Parlament va elegir el 21 de gener del 2009 els 11 primers membres del CoNCA, que van prendre possessió a final del mateix mes, i que van tenir com a primer president Xavier Bru de Sala, qui va dimitir el setembre del 2009 i va deixar Francesc Guardans al seu lloc des del març del 2010. Dilluns, Guardans dimitia conjuntament amb Xavier Antich, Sílvia Munt, Rosa Vergés, Chantal Grande, Marta Oliveres, Jordi Coca, Manuel Forcano i Juli Capella i el músic manresà Manel Camp. Els dimissionaris consideren que, amb la reforma prevista, el CoNCA es converteix en un "organisme irrellevant".