L'Esclat Gospel Singers ha posat en marxa el compte enrere d'una moguda que pretén engrescar milers de persones per tal que interpretin una mateixa cançó el mateix dia -20 d'octubre- i a la mateixa hora (les 9 del vespre a Catalunya), arreu del món. La iniciativa, que es publicita amb el lema "Tago, Kanzono", la traducció a l'esperanto de la frase "Un dia, una cançó", neix amb la voluntat d'aportar una dosi d'optimisme enmig del marasme de notícies negatives que genera cada dia l'actualitat informativa.

"Estem vius!", exclama Àlex Mazcuñán, un dels principals responsables del cor de gospel bagenc. "Ja ho sabem que tot plegat està molt fumut, però hem de ser positius i pensar que ens en sortirem. Per això hem tingut la pensada de motivar a cantar molta gent de forma simultània". El tema és a hores d'ara en mans del compositor del grup, Ramon Escalé, i és previst que es pugui difondre a partir del mes de març, amb una lletra que invocarà a l'optimisme i que es traduirà a diverses llengües a partir de la versió original en català.

El projecte ja té algunes adhesions de cors i col·lectius musicals de Catalunya i d'altres indrets com les illes Canàries i Andorra. "Ara és el moment d'escampar la idea, fer xarxa i aconseguir que la proposta arribi a tanta gent com sigui possible". Per coordinar tot aquest moviment, l'Esclat ha creat un compte de correu electrònic (tagokanzono@esclatgospelsingers.com) al qual es pot adreçar tothom qui vulgui sumar-se a la iniciativa i conèixer-la de primera mà. "Properament també activarem una pàgina web amb tota la informació", afegeix Mazcuñán.

L'Esclat Gospel Singers s'ha significat en la darrera dècada com una de les formacions catalanes més reconegudes del gènere i ha difós el seu nom arreu del país gràcies als concerts i a l'organització del campus de gospel que se celebra cada estiu a Rajadell. "Fins ara, tothom amb qui hem contactat ha mostrat el seu interès a participar en el 'Tago, kanzono'. Sabem de gent de Canadà, Londres i altres llocs que s'estan movent per afegir-s'hi", explica un dels principals promotors del projecte.

La cançó tindrà una durada d'entre tres i cinc minuts, aproximadament, però l'Esclat Gospel Singers no vol que tot plegat sigui una espurna tant atractiva com fugissera, i per aquest motiu convida tothom qui ho desitgi a afegir-se a la festa. "Ens agradaria que hi hagués molta gent que participés d'aquesta idea. Col·legis, escoles de música, agrupaments escoltes, esplais... Ni que sigui fent un mural o qualsevol altra proposta".

L'entitat predicarà amb l'exemple i vol convertir el dissabte 20 d'octubre en una jornada festiva des de primera hora del matí, convidant altres associacions cíviques i culturals de la ciutat a prendre-hi part.

Conscients de l'envergadura que pot assolir el projecte, l'Esclat Gospel Singers també treballa per connectar els diferents llocs on es dugui a terme. La intenció de l'organització és enregistrar tantes cantades com sigui possible i penjar-les a Internet perquè siguin consultables arreu del planeta. Així mateix, també hi ha la voluntat de difondre'n algunes en fals directe, diferint les imatges tan sols un o dos minuts. "Fins i tot estem pensant en muntar pantalles gegants, però tot plegat és ara mateix en fase d'estudi i s'haurà de veure què es podrà fer i què no".

L'esperanto, malgrat la seva escassa difusió, és una llengua universal, com universal és la música. Aquest és l'ànim que inspira els responsables de l'Esclat Gospel Singers per aconseguir agermanar milers de ciutadans del món a través de l'art. Demà passat faltaran nou mesos per a la data escollida. La maquinària està en marxa per aconseguir fer realitat un somni que, sense entusiasme, podria semblar inabastable.