El manresà Arnau Carné i el barceloní Simón Vázquez es van conèixer dins del moviment social alternatiu i van coincidir en l'interès per la cultura en general i el món editorial en particular. Van veure que hi havia mancances en l'edició de llibres de pensament crític: "tot era assaig, i hi mancaven novel·les, contes...") i "no hi havia cap editorial només en català", exposa Vázquez. I per això van decidir-se a omplir aquest forat literari impulsant un nou projecte editorial, Tigre de paper, que té la seu a la plaça Gispert de Manresa.

L'editorial, en el qual els dos joves han invertit els seus estalvis ("no els hem gastat en un viatge o en un cotxe, sinó que hem apostat pel risc i l'oportunitat de la crisi de tirar per altres vies"), ha començat el seu camí publicant tres llibres, que s'inscriuen en dues col·leccions. D'una banda, la col·lecció Lletrafelina és dedicada a la novel·la clàssica, especialment la negra, "que té més espai pel to àcid i la crítica social". D'altra banda, a Feraferotge s'hi emmarquen llibres de narrativa més difícils de catalogar "ja que també ens interessa com estan escrits".

Tigre de paper

El mateix nom de l'editorial ja és tota una declaració d'intencions. Vázquez ho exposa així: "Tigre de paper és una dita xinesa, que significa fort i dèbil alhora. Nosaltres hi hem donat la volta, perquè fem paper perquè sigui com un tigre".

També és significatiu el títol del llibre que presenten avui (20 h) a la biblioteca del Casino i que enceta la col·lecció Feraferotge: La Guerra Just Acaba de Començar. "Ens llancem a la piscina en un temps difícil, en què la cultura no és el més valorat", diu l'editor.

A més, el llibre, que Miquel López Crespí (Sa Pobla, Mallorca, 1946) va escriure el 1973 en català, té element simbòlic que el 1974 va ser segrestat pel Tribunal d'Ordre Públic franquista. De tota manera, quan van anar a casa de l'escriptor a requisar, el miler d'exemplars editats ja s'havien distribuït de forma clandestina.

La Guerra Just Acaba de Començar, diverses narracions breus escrites amb tècniques de collage influència de les avantguardes europees, va caure a les mans dels editors de Tigre de paper "per casualitat, i vam creure un deure moral recuperar-lo".

Club del llibre

Els llibres de Tigre de paper ja es poden trobar en llibreries de tot l'àmbit de la llengua catalana (Principat, Illes i País Valencià), alhora que l'editorial aposta per donar-se a conèixer de forma directa amb el lector a través de les xarxes socials d'Internet i també amb les presentacions (n'han fet una quarantena, amb una mitjana de dues per setmana).

A més, han creat el Club del llibre, una comunitat vinculada a l'editorial en la qual es volen implicar un mínim de cent subscriptors per fer viable el projecte econòmicament. Els subscriptors adquireixen el compromís d'adquirir tots els llibres que s'editin (un màxim de 10 l'any), amb el 15% de descompte i sense despeses d'enviament, a més d'altres incentius.

Carné, amb experiència en la gestió cultural per haver treballat en una discogràfica, i Vázquez, dissenyador gràfic, també aposten pel micromecenatge. El proper repte és l'edició de dos poemes-riu, Post-mortem/I del no-res tot, en els quals David Caño exposa els moviments sorgits del 15-M. Per aconseguir els 1.500 euros que costa l'edició, d'aquí a dues setmanes el projecte començarà a recollir aportacions a través de la plataforma Verkami.