Montserrat editarà un catàleg sobre una de les dues col·leccions de teixits coptes que es conserven al monestir. La publicació recollirà imatges i informació històrica de les 300 teles que formen part de la col·lecció i que daten del s. III al VII dC. El P. Pius Tragan, director de l'Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat, ha explicat a l'ACN que la intenció d'aquest llibre és "difondre el patrimoni que es conserva a Montserrat gràcies a les donacions". En aquest cas, es tracta d'una de les col·leccions de teixits coptes més importants de l'Estat. El copte és la quarta derivació de l'escriptura jeroglífica dels egipcis, el seu estudi permet aprofundir en els orígens del Cristianisme.

El monestir de Montserrat conserva dues col·leccions de teixits coptes de gran valor històric. Una d'elles acaba de ser restaurada per l'Institut del Patrimoni Històric Espanyol. Es tracta d'un total de 36 teixits procedents de les campanyes arqueològiques que l'arqueòleg de Dijon, Albert Gayet, va dirigir a Antinoo (Egipte) entre els anys 1908 i 1918.

Gran part de la col·lecció està constituïda per fragments de teixits de mobiliari, però també destaquen quatre túniques, dues d'adult i unes altres dues de nen. Abans de la restauració, les fibres presentaven deshidratació com a conseqüència de la pols acumulada, havien perdut la seva flexibilitat i s'havien tornat aspres i fràgils. A més, la llum havia descolorit els teixits que es trobaven deformats.

Després d'una primera neteja amb brotxes especials, els teixits han estat sotmesos a una microaspiració per eliminar la pols i altres partícules sòlides dipositades sobre la seva superfície. La humidificació es va realitzar mitjançant una vaporització freda per ultrasons i la consolidació dels fragments es va efectuar mitjançant la col·locació del teixit sobre un suport de lli.

Dues col·leccions de gran valor

La col·lecció dels 36 teixits coptes va pertànyer a l'enginyer tèxtil barceloní, Ramon Soler Vilabella, i va arribar al monestir benedictí a través d'una donació. De la mateixa manera que ho va fer la col·lecció de la qual ara se'n publica un llibre, donada pel Dr. Roca. Segons Tragan, les dues formen un dels conjunts de teixits coptes més importants de tot l'estat espanyol.

El nou catàleg, que es preveu que arribi a la majoria de llibreries catalanes a partir d'aquesta tardor, s'editarà en català i castellà i parlarà dels orígens i els usos dels teixits. Un conjunt de 300 teles coptes de petit format que, segons P. Pius Tragan, es caracteritzen pels seus nombrosos ornaments, una barreja entre l'art egipci, el grecoromà i el cristià. "S'hi troben creus cristianes, però també animals com oques, que estan molt lligades a la tradició egípcia i al riu Nil", ha explicat. Tragan ha destacat la dificultat d'interpretar les teles coptes perquè "no només cal conèixer a quina època corresponen, sinó també com s'empraven".

Segons Tragan, la publicació "és una presentació de la presència d'Egipte a Montserrat". "La responsabilitat dels monjos és obrir les portes al patrimoni que es conserva al monestir gràcies a les donacions", ha assegurat.