La plaça Gispert de Manresa va acollir ahir al matí l'acte d'homenatge a Andreu Descals, tallista, aqual·lerista, polític i autor, entre d'altres, de l'àliga de fusta de la ciutat de Manresa. Un any després de la seva mort, el Cercle Artístic va voler recordar la figura de Descals amb l'organització d'una jornada que va comptar amb el ball de l'àliga i la inauguració d'una exposició que repassa la seva trajectòria artística i vital.

El programa de l'acte festiu, però, es va encetar amb els parlaments, en els quals van intervenir Eduard de Pobes, president del Cercle Artístic de Manresa, Joan Descals, en representació de la família de l'homenatjat, i Valentí Junyent, alcalde de Manresa. Tots ells van coincidir a destacar la "ciutadania" de l'Andreu, per damunt de la seva pròpia obra.

Després que De Pobes donés breument la benvinguda als assistents i remarqués que "teníem pendent" fer el reconeixement "a algú que va treballar per l'art, per Manresa i per Catalunya", va donar la paraula a Joan Descals. Visiblement emocionat, Descals (artista i expolític) va oferir un discurs generós i emotiu en el qual va subratllar la tasca artística, i sobretot humana i civil, del seu gran amic desaparegut l'abril del 2011.

"Era un home bo, una persona responsable, un bon ciutadà", va dir Joan Descals, que va qualificar el camí que visqué l'Andreu "sovint de dramàtic, de gran tristesa pel dolor físic i emocional". Tanmateix, Joan Descals va afirmar que aquest paisatge "extremadament colpidor", l'Andreu el va encarar amb "esperança", ja que el va fer "més savi i resistent". Durant el discurs, en el qual va atribuir al seu company traspassat adjectius com "tossut", "moderat", "compromés", "noble" i "cívic", també va fer menció a la seva tasca política a Convergència, "la llar del seu sentiment nacionalista" i profundament "catalanista". Joan Descals va parlar, a més a més, del taller de l'Andreu, de la seva creativitat i artesania, i del seu paper com a president del Cercle Artístic de Manresa, i va insistir en què si hagués de triar la paraula home, persona o ciutadà per definir-lo, "escolliria ciutadà".

En aquesta línia, l'alcalde de Manresa, que va celebrar "el goig" que feia la plaça Gispert, amb força gent, un diumenge de sol d'abril, va mostar també la seva satisfacció per retre homenatge a un "manresà d'adopció" i "artista completíssim". Junyent va manifestar, en referència a l'acte, que "les coses no només s'han d'organitzar des de l'ajuntament, sinó també des de la societat civil".

Un cop finalitzats els parlaments, els Geganters de Manresa van dur a terme el Ball de l'Àliga, amb música de Carles Cases, interpretada pels Grallers de Manresa. Finalment, els assistents van visitar l'exposició del Cercle Artístic sobre Andreu Descals.