El Museu Comarcal de Manresa ofereix aquest divendres la lectura dramatitzada "1936: Quan a Manresa s´enderrocaven les esglésies", un interpretació teatra l on les llegiran textos a favor i en contra de la destrucció d´esglésies durant la guerra civil, que anirà a càrrec del grup de teatre el Carlins, dirigits per Fina Tàpies.

Els textos, seleccionats per part de l'Associació Memòria i Història de Manresa, il·lustren el clima social i polític que va precedir i va acompanyar la destrucció del patrimoni religiós principalment a Manresa (on van ser demolides un total de set esglésies), però també amb referències a Catalunya i a la resta de l'Estat.

La tria –que aborda episodis rellevants com l'intent de demolició de la Seu i la reacció ciutadana que va impedir-ho- també reflecteix l'ús propagandístic que el règim franquista va fer de la recuperació d'alguns dels elements prèviament destruïts.

L´actuaci&oacu te; anirà a càrrec dels actors Ivan Padilla, Maria Sáenz, Joan Torrens, Lídia Mallofré i la mateixa Fina Tàpias, amb la participació de David Martell en l´acompanyament musical i Àlex Gómez en el suport tècnic.

Aquesta activitat s´emmarca dins de les accions previstes durant al segona temporada de l´Espai Memòries que enguany té com a eix conductor la destrucció del patrimoni artístic durant la guerra civil i el seu tractament en l´època franquista. L´objectiu de la lectura dramatitzada és conèixer una mica més la història de Manresa i, a la vegada, reflexionar sobre la instrumentalització de l´art en la lluita pel poder.

La primera activitat d´aquesta temporada de l´Espai Memòries va tenir lloc el febrer passat, en el marc de les Festes de Llum, amb la presen tació de la intervenció artística "Anunciació", de Jesús Galdón, i la setmana passada va continuar amb la inauguració "Aparèixer-Desaparèixer, obra del mateix artista barceloní, Jesús Galdón, que es podrà visitar al Museu Comarcal de Manresa fins el 25 de novembre.