Jordi Savall (Igualada, 1942) recollirà aquest dijous el guardó que atorga la Léonie Sonning Music Foundation de Dinamarca en reconeixement a tota la seva carrera artística i al fet de ser un dels grans investigadors i intèrprets de música antiga. Savall recollirà el Léonie Sonnning Music Prize 2012, considerat el 'Nobel' de la música, aquesta nit durant el concert que oferirà a l'Església de la Trinitat de Copenhaguen, convertint-se així en el primer músic català que rep aquesta distinció. El jurat ha considerat Jordi Savall com "una de les forces més importants en el renaixement de la música antiga i en el descobriment de músiques oblidades".

Jordi Savall es convertirà aquesta nit en el primer músic català que recull el Léonie Sonnning Music Prize 2012, guardó que es considera el 'Nobel' de la música. Ho farà durant el concert que oferirà a l'Església de la Trinitat de Copenhaguen. En la primera part del recital, Savall dirigirà la formació Hespèrion XXI i en la segona, oferirà un recital com a solista de viola de gamba.

El jurat del Léonie Sonnning Music Prize 2012 ha considerat Jordi Savall com "una de les forces més importants en el renaixement de la música antiga i en el descobriment de músiques oblidades, l'estudi, la interpretació, la direcció i l'apropament a diverses tradicions musicals en un diàleg intercultural de gran significació que ha traspassat totes les fronteres".

Jordi Savall esdevé així un dels pocs artistes guardonats que reuneixen en una mateixa personalitat diversos àmbits com la investigació, la direcció, la interpretació i la vessant pedagògica. La seva carrera musical va començar a mitjans dels anys 60 juntament amb la seva dona, la soprano Montserrat Figueras, amb qui va fundar els grups Hespèrion XX-XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987), Le Concert des Nations (1989) i el segell discogràfic Alia Vox (1998).

Aquest premi s'atorga des del 1959 als millors compositors, directors d'orquestra i intèrprets del món i a la llista de guardonats hi consten figures tan rellevants com Igor Stravinsky, Leonard Bernstein, Benjamin Britten, György Ligeti i Arvo Pärt, a més de grans directors musicals com Sergiu Celibidache, Pierre Boulez, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner o Daniel Barenboim. Entre els músics solistes reconeguts amb aquest guardó destaquen Andrés Segovia, Dietrich Fischer-Diesckau, Anne-Sophie Mutter, Keith Jarret o Cecilia Bartoli.