Ramon Vinyes ja és profeta a casa seva. Del 13 de desembre al 27 de gener, la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya acollirà la posada en escena de l'obra 'Ball de titelles', un text que l'autor berguedà Ramon Vinyes (1882-1952) va escriure, probablement, en una estada a la localitat colombiana de Barranquilla.

El director artístic Sergi Belbel va presentar ahir la programació de la nova temporada del principal equipament teatral públic del país, i en la relació de les 17 propostes hi figura la recuperació d'un text inèdit en el teatre professional català, que dirigirà Ramon Simó, actualment director del Festival Grec de Barcelona, amb un repartiment que inclou cares conegudes de l'escena catalana com Nao Albet, Jordi Banacolocha, Rosa Cadafalch, Esther Bové, Daniel Feixas, Pep Jové, Jordi Martínez, Came Poll, Mercè Pòns i Òscar Rabadan.

'Ball de titelles' és la història d'un home, un àngel, que cau del cel dins un prostíbul la nit de Nadal, mentre les dones devotes van a missa i els homes s'esplaien amb les rameres. Belbel va qualificar ahir l'obra com "una comèdia estripada", que s'anticipa a autors com Ionescu i el teatre de l'absurd.

Ramon Vinyés va fer fortuna a Amèrica però va tornar a Catalunya durant la república. La guerra civil el va decidir a tornar a Barranquilla, on va fer amistat amb Gabriel García Márquez -el Nobel el cita com 'el savi català' a Cien años de soledad-

i es va convertir en una figura destacada de l'exili cultural. Tot i que va tornar a casa, i va morir a Barcelona, la seva obr a ha passat desapercebuda durant mig segle. 'Ball de titelles' s'inscriu en la línia de Belbel de recuperar autors catalans importants però poc coneguts.

Beth, protagonista d'un musical

La surienca Beth Rodergas serà la protagonista de 'La dona vinguda del futur', que es representarà del 8 de març al 7 d'abril a la sala gran amb dramatúrgia de Marc Rosich i el músic Guille Milkyway. En la direccio coreogràfica hi ha el santvicentí Joan Maria Segura. Després de la maternitat, Beth torna als escenaris amb una peça de nova creació que fa servir la ironia per retratar una família a la que hi arriba una dona d'un anunci de detergent i no hi ha manera que se'n vagi.

Per la seva part, el calafí Josep Maria Mestres dirigirà 'Llibertat', un dels textos menys coneguts de Santiago Rusiñol. L'obra estarà en cartell a la sala petita de l'11 d'abril al 9 de juny de l'any vinent, amb Jordi Girabal i Atilà Puig (Teatre Mòbil) en el repartiment, així com l'olesà Quimet Pla. L'actriu esparreguerina Anna Lizaran és una de les protagonistes de 'La Bête' (La bèstia), la peça que obrirà el curs a la sala gran, del 4 d'octubre al 25 de novembre. La representació d'aquest text de David Hirson sobre el debat entre el teatre culte i el teatre popular, que dirigirà Sergi Belbel a l'inici de la seva setena i última temporada com a director artístic del TNC, visitarà el Kursaal abans d'acabar l'any en una versió reduïda, tal i com va explicar el mateix Belbel.

Més informació a l'edició impresa de demà