La cantant israeliana Noa serà un dels caps de cartell de la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que celebrarà quinze anys del 8 a l'11 de novembre. El director artístic del certamen, David Ibáñez, ha apuntar aquest matí que "és una de les grans veus de la Mediterrània", i va avançar que Noa acuarà amb el Solis String Quartet i oferirà l'estrena mundial del seu nou repertori. El concert tindrà lloc el divendres 9 de novembre al Teatre Kursaal de la capital bagenca. Noa és una cantant de renom internacional que a casa nostra es va donar a conèixer d'una manera prou accidentada: la diada de l'11 de setembre del 2009, representants parlamentaris del partit Iniciativa Per Catalunya-Els Verds van girar-li l'esquena quan va fer una de les actuacions de la vetllada oficial celebrada al Parc de la CIutadella de Barcelona. AIxí mateix, també és coneguda l'amistat de Noa amb Pep Guardiola, qui va assistir a un concert de la cantant en un recent viatge a Israel.

La participació d'artistes de talla internacional en la propera edició de la Fira Mediterrània es completa, de moment, amb la formació polonesa de klezmer Kroke i l'espectacle conjunt de la Cobla Sant Jordi & Niño Josele i el trompetista sard Paolo Fresu. Kroke és la denominació polonesa de Cracòvia, i el trio actuarà a Manresa havent consolidat durant les dues darreres dècades una de les propostes de música klezmer més aplaudides del continent. Kroke va ser descobert pel realitzador nord-americà Steven Spielberg, a instàncies del músic Peter Gabriel, quan estava rodant l'oscaritzada pel·lícula 'La llista de Schlinder'. Per la seva part, el duet artístic que formen la Cobla Sant Jordi i Niño Josele presentaran a la Mediterrània el seu nou treball conjunt, que assolirà també forma de disc. El guitarrista flamenc i la cobla catalana comptaran amb la col·laboració d'un dels grans trompetistes del jazz europeu, el sard Paolo Fresu.

L'espectacle inaugural de la Fira Mediterrània serà el muntatge Tuétano, del ballarí andalús Andrés Marín, el dia 8 de novembre al Teatre Kursaal. El flamenc obrirà de forma oficial la quinzena edició del certamen i serà l'estrena a Catalunya d'una proposta que prèviament només s'haurà pogut veure a Montpeller i Sevilla. Al costat de Marín hi haurà la ballarina Concha Vargas, la cantant La Macanita i l'artista de circ Jordi Aspa. Durant la fira, també es durà a terme un cicle de tres o quatre concerts que, sota el nom de Nostrum, intentarà donar a conèixer el patrimoni musical que corre perill de ser oblidat. El jove cantant Xavier de Bétera serà un dels participants amb un repertori que inclourà diferents pals del cant valencià (jota, havanera, cant d'estil, cant de batre, ...).

Per la seva part, l'artista convidat, Isaki Lacuesta, ha avançat les seves propostes per a la Fira. D'una banda, un espectacle de cloenda a la plaça Major que fusionarà l'audiovisual i el teatre per reflexionar sobre la Dansa de la Mort de Verges. De l'altra, un muntantge de dansa encara en elaboració. Així mateix, hi haurà dues exposicions al Casino, la videoinstal·lació Traços/Traces, on artistes de diferent disciplines interactuen, i El retaule de les endevinacions, una mena de tarot audiovisual.