Una dotzena d'interns del Centre Penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, han participat en un taller de realització audiovisual en col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa. Es tracta del tercer any que la presó treballa conjuntament amb el certamen de música d'arrel per afavorir l'itinerari formatiu dels presos. Enguany, els participants del taller han après a fer un videoclip, en aquest cas del grup Riu, una formació de folk del Baix Llobregat que actuarà a la fira el dissabte 10 de novembre després de guanyar, l'any passat, la quarta edició del concurs Sons de la Mediterrània. Presentaran el seu segon disc, Amb canya, i el videoclip es podrà veure d'aquí a un mes.Riu és un sextet acústic format per Pau Vinyoles (acordió diatònic), Ciscu Cardona (guitarra acústica, bouzuki i veus), Rubén Fajardo (guitarra acústica), Marta Barbero (violí), Ricard Ros (whistles i gaita irlandesa) i Iu Boixader (contrabaix).

Idees i decisions. Això és el que han aportat "tots els interns que participen al taller. Ells han decidit els plans que s'havien de gravar", explica David Pérez, coordinador de l'activitat. Per a Pérez, la resposta dels interns ha estat "increïble. Jo sóc professor d'universitat i tinc seixanta alumnes i aquí m'han sorprès les ganes i la concentració que hi posen tots ells".

Per a Pau Vinyoles, del grup Riu, participar en el taller ha estat una experiència molt "interessant". Era la primera vegada que entraven en una presó i han tingut "molt bon rotllo" amb els interns. A més, no neguen que, ara que estan a punt de treure un disc "vam creure que era una bona manera de promocionar-lo".

Entre els interns que han pres part en el rodatge del videoclip hi ha Ayax Ruiz, de 33 anys. Fa vuit anys que està pres i explica que va decidir participar en el taller perquè "és una oportunitat d'aprendre coses noves i et pot donar perspectives de futur". A Ruiz encara li queden "uns quants anys més aquí dins" però creu que el món audiovisual podria ser una "sortida". A curt termini, els tallers com aquest serveixen per "no pensar constantment que estàs enclaustrat dins de quatre parets". La mateixa reflexió de Chefik Mimoun, de 22 anys: "fa que tinguis la ment distreta, teus hores del mòdul i de les cel·les i et concentres en altres coses". Mimoun fa un any que està intern a la presó de Lledoners tot i que ja ha passat per altres centres penitenciaris.