Diuen que no és una qüestió "econòmica" però tot i que la crisi no ajuda a cap negoci, ells pleguen perquè, en aquest cas, ja han fet "el que teníem previst". Eduard Fíguls i Eduard Finestres, responsables d'El Vermell, al número 3 del carrer de les Piques de Manresa, abaixaran la persiana el 31 de desembre. La capital del Bages perd, així, un dels locals veterans de música en directe a la ciutat en la darrera dècada. També, un escenari per on s'han conreat diferents disciplines artístiques i un espai expositiu. De fet, el local s'empasquinarà amb una tria dels centenars de cartells que els seus promotors han fet servir per anunciar les activitats culturals. Serà, també, la darrera exposició.

"Desapareix un escenari, és cert", subratlla Finestres. I un local que va fer una aposta "per músiques experimentals, que no encaixaven enlloc. Aquest ha estat el risc però, també, l'originalitat. El punt de diferència". El Vermell va obrir portes l'abril del 2004 amb tres socis -des del 2007 només Finestres i Fíguls- i amb una aposta decidida per dinamitzar el barri vell, tant a nivell gastronòmic com cultural. Finestres no vol deixar l'hostaleria tot i que la seva prioritat immediata és viatjar i fer contactes en l'àmbit vinícola; Fígols sí que deixarà enrere el sector per dedicar-se a la restauració de mobles i a l'art, una faceta que no ha abandonat mai. La intenció inicial dels dos socis era traspassar el local però aquí sí que la crisi ha jugat el seu paper: "no hem trobat ningú que se'n volgués fer càrrec i continuar nosaltres implicava haver de reformular-ho tot, i la veritat és que no teníem ganes".

El Vermell tancarà el 31 de desembre i l'adéu s'allargarà tot el mes -exceptuant els dilluns 10 i 17- amb música cada tarda o nit. De sopars se'n serviran fins al dia 29. La idea global del comiat és, explica Finestres, obrir el local cada dia per oferir una "traca final amb les bandes i Dj's que han passat al llarg d'aquests any per l'escenari d'El Vermell". No té la xifra, però han estat centenars, des de Maika Makovski, la primera temporada a Paul Fuster, el maig passat presentant disc. Avui, per exemple, es podrà escoltar a partir de la mitjanit Jarana's B-Day Fest. La festa de cloenda, però, no es farà al carrer de les Piques. Serà a la sala Stroika, al polígon dels Dolors, l'11 de gener: "oferirem un comiat musical amb un cartell de luxe", subratlla Finestres. I diuen tancar portes "satisfets de l'experiència".