L'obra de Ramon Vinyes (Berga, 1882-Barcelona, 1952) aterrarà finalment a Catalunya. La Sala Petita del TNC presentarà a partir d'aquest dijous i fins el 20 de gener 'Ball de titelles', amb dramatúrgia i direcció de Ramon Simó. L'espectacle narra la història d'un bordell en una petita ciutat de muntanya la Nit de Nadal on, mentre les devotes dones són a missa del gall, els pròcers de la població es tanquen al prostíbul. En mig de la disbauxa, cau un home amb ales del cel. Metàfora modernista crítica de la Catalunya republicana i fresc de la societat del moment, l'obra esdevé una crítica punyent als polítics, a l'estament religiós, a la manca ideals, a la corrupció i a l'oportunisme.

'Ball de titelles' es representarà per primera vegada de manera professional a Catalunya per oferir una comèdia àcida, un vodevil amb un rerefons dramàtic. És una representació coral, còmica i agosarada de a Catalunya republicana, una crítica al poder real, als polítics que només estan al servei del poder i dels interessos personals. És també un elogia a l'amor, encara que sigui mentider i a la voluntat de canviar les coses, per molt que semblin complicades.

Ramon Vinyes, defensor del teatre burgès i inconformista, és tan desconegut a Catalunya com valorat a Colòmbia, on se'l considera un dels grans dinamitzadors culturals del segle XX i pare espiritual de tota una generació encapçalada per Gabriel García Márquez. "Finalment hem recuperat parts del nostre patrimoni oblidat. Com a cultura anòmala, tenim quantitat d'autors al calaix que coneixen els erudits però no el públic en general", ha explicat el director del TNC, Sergi Belbel.

Per Belbel, quan es debat sobre qui ha de ser el Valle-Inclán català la resposta és clara "És Ramon Vinyes". 2.50

El director i dramaturg de l'obra, Ramon Simó, ha defensat la vigència "absoluta" del text, que té una potència dramàtica amb un teatre diferent i avançat al temps. Això és, per Belbel, el motiu principal pel qual va quedar als calaixos, perquè el teatre "no estava a l'alçada de la seva gosadia, la seva perspicàcia i la seva acidesa".

Per Simó, Vinyes escriu per aprofundir en una manera de ser i a 'Ball de titelles' és una farsa que s'usa per criticar determinats comportaments de la burgesia i els polítics i, a la pràctica, denunciar la demagògia. "Aprofundeix en un retrat de la Catalunya republicana que ens resultarà molt proper", ha assegurat, fins al punt que la propietària del bordell pronuncia una frase tan vigent com que "a casa nostra ja sabem que cada vegada que apareixen dues ales hi ha 10.000 tisores disposades a tallar-les".

Vinyes "desacralitza" i "desmitifica" l'ideal, la possibilitat que un món millor és possible simbolitzat per les ales. A la pràctica, aquesta figura desconeguda del teatre català és la d'un home "compromès amb el teatre, el compromís i la lluita" per aconseguir una obra artística més enllà dels gustos comercials. "Vinyes lluita per aconseguir una teatralitat en la que es valori el text, l'estètica, l'art més que el comerç", ha afegit Simó, que ha qualificat Vinyes entre un "Fellini que ens abandonava i un Tim Burton que arribava".

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha agraït haver resolt un "deute pendent com a país" amb una persona trencadora "ja en aquell moment". "Esperem que sigui l'inci d'un gran projecte", ha assegurat, malgrat que el quantiós elenc de l'obra -19 actors- no permetrà iniciar una gira.