Quatre localitats de la comarca hostatjaran fins a final de maig les preestrenes de les set companyies seleccionades en la convocatòria per a la creació d'arts escèniques organitzada per l'alberg de cultura de Cal Gras (Avinyó). La primera edició d'aquesta iniciativa, que porta per nom Testimoni Escènic i pretén impulsar una xarxa de programació d'espectacles de teatre, música i altres disciplines en municipis de la Catalunya Central, arrenca aquest diumenge (18 h) al Teatre Catalunya d'Avinyó amb la funció d'Àngel de llum, de la companyia Gog i Magog. Les 10 funcions previstes dels diferents muntatges se celebraran, també, a El Centru de Cabrianes, Cal Gallifa de Sant Joan de Vilatorrada i la Torre del Gas de Sallent.

Quim Moya, responsable de Cal Gras, va explicar ahir que "Testimoni Escènic és una xarxa de suport a la producció i la difusió de les arts escèniques a partir de la residència de les companyies al nostre centre i la preestrena en les localitats que s'adhereixen al projecte". L'edició inaugural donarà sortida als projectes de set companyies, que mostraran el seu treball en les poblacions esmentades amb preus per al públic d'entre 4 i 8 euros i amb l'al·licient que després de cada sessió la plataforma MengemBages oferirà un tast de productes gastronòmics de la comarca per tal que espectadors i artistes departeixin i posin en comú les seves experiències.

La companyia Gog i Magog presentarà Àngel de Llum el 27 de gener (18 h) a Avinyó i el 24 de març (12 h) a Sant Joan de Vilatorrada. Segons va explicar Josep Noguera, "aquest espectacle parla de les emocions i les vivències d'un grup de pallassos que per primer cop agafa una furgoneta i se'n va a Bòsnia per fer riure els nens dels camps de refugiats". El grup celebra enguany les noces d'argent, motiu pel qual fa aquesta mirada al passat i a la seva col·laboració amb l'organització no governamental Pallassos sense Fronteres.

El quintet Amar Mende portarà la seva proposta de música intercultural, amb la cantant siberiana Oyuna Baturova com a atractiu, el dia 17 de febrer (18 h) a Cabrianes. L'espectacle de teatre familiar Passar a millor vida, de la companyia Teatre Animal, es podrà veure el 16 de març (19 h) a Avinyó i l'endemà (18 h) a Cabrianes. Una altra proposta del mateix gènere és 18 forats, del col·lectiu Somni al terrat, que es programa per al 31 de març (18 h) a Cabrianes.

Els francesos Nadnat Productions també formen part de Testimoni Escènic amb Cinema Rétreci, un espectacle de caire multidisciplinar amb el circ com a protagonista que s'oferirà el 27 d'abril (21.30 h) a Sallent i l'endemà (18 h) a Sant Joan. Rodari Mira Miró és una proposta de Pentanomi Fantàstic que juga a barrejar conceptes i es podrà veure el 28 d'abril (18 h) a Cabrianes i el 26 de maig (12 h) a Sant Joan. De cara a l'octubre, Sallent acollirà Mesa para dos, de la compa-nyia LabSE, que involucra els espectadors en la posada en escena.