Els pares van ser els protagonistes, ensenyant als seus fills com fer circLa matinal va tenir una gran afluència de públic al llarg de les tres hores i mitja de durada Els monitors, professors de l'Aula de Teatre i membres de l'Associació de Circ La Crica, van assessorar grans i petits

"Ai, Déu meu!" exclamava el pare d'un nen de quatre anys quan, arribant a la sala Sant Domènec, un membre de l'Associació de Circ La Crica li explicava que ahir, els que havien de fer circ, eren els pares. La iniciativa Circ en Família, organitzada per La Crica, es va estrenar ahir per primer cop a Manresa, a la sala Sant Domènec, que és alhora el local d'assaig de l'associació organitzadora: un espai equipat per fer circ, que ahir es va obrir a la ciutat perquè nens i nenes, pares i mares, poguessin experimentar les arts circenses.

Les sabates, abrics i bosses dels visitants s'amuntegaven al fons de la sala. La matinal, que va durar 3 hores i mitja (de 2/4 d'11 a 1), va acollir 60 persones.

Per l'espai es repartien diverses atraccions de circ: un trapezi, les teles, una pilota per fer equilibris, un cable de funambulisme i matalassos d'acrobàcia. A més a més, hi havia diàbolos, plats, bitlles i mocadors per fer malabars. A través de tots aquests materials els nens van tenir la possibilitat de provar totes les disciplines, acompanyats i vigilats de prop pels seus pares. I de tant en tant, algun adult també s'atrevia a caminar pel cable o a intentar coordinar les pilotes a l'aire. Al seu voltant, els membres de La Crica controlaven i assessoraven aquells que volien saber-ne més, però tenien molt clar que els protagonistes eren els pares. Moltes famílies van estar-se a l'espai més de dues hores.

Sira Bover, de La Crica, explicava que els nens estaven "molt predisposats. Com que tenen els seus pares al costat, s'ho passen bé, no tenen por". La fórmula proposada per l'associació va funcionar a la perfecció, i els pares van entendre que la iniciativa no consistia a deixar els nens a l'espai i marxar, sinó a fer circ conjuntament.

Tots els elements de la sala estaven ocupats en tot moment, però a la vegada ningú no va haver d'esperar-se gaire estona, ja que eren els mateixos pares qui controlaven el temps de cada espai. Així, en cap moment no es van formar cues. Què va agradar més a la canalla? Les opinions estaven dividides, entre la gran pilota per pujar-hi a sobre, el trapezi, el cable de funambulisme i les teles.

Però els nens no són els únics que s'ho van passar bé. Les impressions dels assistents adults eren més que positives. El preu, 2 euros, va semblar als pares i mares "simbòlic", i "correctíssim per incloure material i l'assessorament de monitors". La mare de dos bessons, la Dolors, explicava que "és perfecte que sigui un diumenge al matí. Com que fa fred, si no hi hagués hagut el Circ en Família probablement ens hauríem hagut de quedat a casa. Sí que pots anar al parc, però segurament no hauríem aguantat gaire estona. Ja tenim clar que repetirem". Així, la iniciativa supleix la mancança amb la qual es troben moltes famílies a mb nens petits a l'hivern, que es troben sense espais on poder gaudir en família fora de casa.

La fórmula de Circ en Família s'ha copiat de l'escola de circ Nou Barris de Barcelona, on ja fa temps que es fan matinals una vegada al mes. Ara, La Crica s'ha coordinat amb quatre escoles més, que s'han posat d'acord per organitzar el Circ en Família simultàniament a Mataró, Terrassa, Valls i Barcelona, per tal que la iniciativa té impacte més gran. La jornada d'ahir també va servir perquè La Crica pugués donar a conèixer les seves aules de circ, que es fan durant tot l'any.

Es preveu que el Circ en Família es repeteixi aviat i s'estableixi de manera regular un cop al mes, o bé cada dos mesos. Es prendrà la decisió en funció de com hagi anat aquesta primera experiència als diversos espais on s'ha celebrat aquesta primera edició.

Pel que fa a Manresa, és clar que el balanç és més que positiu: molt bona assistència, pares encantats, nens entusiasmats, organitzadors satisfets. Ahir al mtí, un dia fred d'hivern es va convertir en tot un espectacle.