Que la Fira Mediterrània de Manresa generi més feina als artistes. Aquest és l'objectiu que comparteixen els organitzadors del certamen i els professionals, que s'escolten mútuament aplegats en una taula de treball que es va reunir ahir novament a la seu de la fira a la Casa Lluvià de Manresa. Per optimitzar els contactes entre els venedors i els compradors potencials dels espectacles que s'exhibeixen es busquen noves fórmules, com que la Mediterrània multidisciplinària sàpiga comunicar clarament als programadors què ofereix de cada art escènica: música, teatre, circ, espectacles familiars... També es va posar sobre la taula que, a més de l'exportació, també es treballés el mercat intern per vendre segons quin tipus d'espectacles.

Els professionals del sector artístic trobaven a faltar que la Mediterrània de Manresa, i també el Mercat de la Música Viva de Vic, els tingués en compte. "Si s'organitza una fira o un mercat és perquè l'objectiu és generar contractacions. Sinó estem parlant d'un festival, que és una altra cosa", argumenta Xavier Fortuny, de l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), activa des de fa 37 anys. Aquesta entitat ha estat una de les principals instigadores per tal que la Generalitat es decidís a instituir una taula de treball amb el sector professional artístic, tant a Manresa com a Vic. Els professionals, segons Fortuny, tenien la impressió que "fer una fira professional era l'excusa per fer un festival en una ciutat determinada". Si l'administració fa una inversió pública, argumenten els professionals artístics, "és perquè tingui un retorn en forma d'activitat econòmica, que serveixi per generar feina, perquè procuri contractacions dels espectacles".

La taula de treball de la Fira Mediterrània de Manresa es va crear el juny del 2012, amb l'objectiu de millorar la coordinació entre l'organització del certamen manresà i el sector professional. Una de les seves primeres accions va ser la preparació d'una jornada professional en el marc de la 15a edició de la Mediterrània, que va tenir lloc a la llotja instal·lada al Museu de la Tècnica. La sessió de treball, que es va anomenar Connexions, va permetre intercanviar idees entre els diversos professionals representats, "i a tothom va sorprendre assabentar-se del què li passava als altres. Sembla mentida però entre nosaltres no ens coneixem prou, i això que estem interrelacionats per les programacions, pels espectacles que barregen gèneres, per les preferències del públic", assenyala el representant d'ARC.

2.245 representats

A diferència de Vic, on s'apleguen entitats només relacionades amb la música, la taula de treball de Manresa és més complexa. Ahir hi van prendre part representants de cinc entitats: l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, la TTP/Associació Professional del Teatre per a Tots els Públics, l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya, l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, l'Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (Ciatre) i ARC. Aquestes associacions representen 2.254 empreses, companyies i creadors.