Quan fa deu anys de la seva mort, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) homenatja l'escriptor xilè Roberto Bolaño amb una exposició a partir del seu arxiu personal en la qual es mostra abundant material inèdit, des de manuscrits de diverses novel·les, a dibuixos, contes, poemes, correspondència, fotos i llibres de la seva biblioteca.

Comissariada per Juan Insua i Valérie Miles, amb la col·laboració incondicional de Carolina López, vídua de l'autor de Los detectives salvajes, la visita a l'exposició es concep com "una investigació detectivesca", en què el públic, sempre amb un rerefons d'humor i ironia, podrà interferir-se a l'univers Bolaño, un home de cuidada cal·ligrafia, que va portar els cabells llargs de jove i amic d'escriptors com Antonio G. Porta, Javier Cercas i Enrique Vila-Matas.

També es poden visionar vuit audiovisuals i és possible introduir-se en un punt interactiu de consulta de les múltiples entrevistes que van realitzar al xilè al llarg de la seva vida.

Carolina López ha explicat que fins que l'any 2006 va assumir el treball d'ordenació i classificació de tota la documentació que compon l'Arxiu Bolaño no va poder començar a determinar què hi havia a les caixes que va deixar a casa seva, després de morir el 2003 d'un càncer: s'han trobat 26 contes inèdits, i també poemes i quatre novel·les. Precisament, un dels documents més destacats de l'exposició és el manuscrit original, en tres quaderns, de la novel·la El espíritu de la ciencia ficción, que va escriure el 1984. També són inèdites Diorama i DF, La Paloma Tobruk, que va escriure durant els primers anys de la seva estada a Girona. L'exposició, que es podrà visitar fins al 30 de juny, és previst que viatgi a Nova York i a Madrid.