La poesia transcendirà l'àmbit silenciós dels llibres i escamparà dijous la seva veu arreu del país en el centenar d'actes que una seixantena de poblacions celebraran per commemorar el dia mundial d'aquest art literari que "no és menor", tal com va apuntar ahir Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, a Manresa. La Catalunya Central se sumarà a la festa amb recitals i altres manifestacions culturals que tindran lloc a Berga, Igualada, Manresa, Masquefa, Sallent i Solsona, coordinades pel Serveis Territorials del departament de Cultura de la Generalitat.

"Aquesta diada serveix per visibilitzar la poesia catalana", va apuntar Borràs. L'eix comú a totes les activitats previstes -gratuïtes- és el poema que Zoraida Burgos (Tortosa, 1933) ha creat per la ocasió, Només la veu, amb el qual pren el relleu de Josep Piera, Ponç Pons, Jordi Pàmias, Marta Pesarrodona i Narcís Comadira com a autors de la peça exclusiva de la commemoració.

Any Espriu a Manresa

La capital de la Catalunya Central farà lluir el flamant Ateneu Les Bases amb l'acte central del Dia Mundial de la Poesia a la ciutat. A partir de les 20 h, l'auditori del nou equipament acollirà la presentació de l'Any Espriu amb un recital a càrrec de rapsodes del Casal Familiar Recreatiu. Així mateix, hi haurà projeccions i un concert d'un quartet de corda d'alumnes del Conservatori de Música.

Tot i la celebració enguany de l'Any Amat-Piniella, el regidor de Cultura de Manresa, Joan Calmet, va explicar que no s'ha inclòs l'obra poètica de l'autor de KL Reich en el programa perquè "hauria estat massa forçat, perquè ja hi dediquem altres activitats". A final del mes vinent s'estrenarà una obra de teatre i s'inaugurarà una exposició dedicada a l'escriptor manresà.

D'altra banda, a Sallent tindrà lloc una vetllada poètica de l'obra d'Espriu amb Montserrat Altarriba com a recitadora i una projecció d'imatges de l'autor. L'acte s'esdevindrà a partir de les 20 h a la bibioteca Sant Antoni Maria Claret. Òmnium Cultural tant al Bages com a Solsonès i el Centre de Normalització Lingüística Montserrat també participen en els actes arreu de les comarques centrals.

Berga i els fets de Fígols

La celebració a la capital del Berguedà tindrà com a motor un recital de poesia que Anònim Teatre i Amics del Teatre de Cercs realitzaran al voltant de l'obra Els Fets de Fígols de 1932, una peça sobre el moviment revolucionari que va sorgir a l'alt Llobregat escrita per Jordi Cussà que s'estrenarà la pròxima tardor. La trobada començarà a les 18.30 h a la Biblioteca Ramon Vinyes, i també hi haurà lectura de poemes d'Espriu i una exposició organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana.

Molt amor a Igualada

La Biblioteca Central centralitzarà els actes de la capital de l'Anoia, amb una vetllada que s'iniciarà a les 19 h. Durant l'acte es presentarà el poemari Història Universal particular, de Ricard Desola, que va guanyar el Premi Ciutat d'Igualada de l'any passat. Així mateix, es farà una lectura de poemes en veu alta a càrrec de lectors que tindran poemaris a la seva disposició per triar textos dels seus autors preferits.

El Dia Mundial de la Poesia també es viurà en diferents espais de la localitat. Una de les accions previstes és Poesia per tot arreu, mitjançant la qual s'habilitaran racons amb textos poètics en equipaments públics -Ajuntament, biblioteca, centres cívics, Museu de la Pell, Ateneu, els ambulatoris i l'hospital- per facilitar el contacte entre la lletra i la ciutadania. En el Mercat la Masuca, tothom qui presenti un val de compra rebrà a canvi un poema d'Espriu.

Una altra novetat és la creació del concurs Poemes d'amor ensucrat, que durant el Mercat de Lletres del setembre donarà a conèixer els seus guanyadors. Els premis són tan suggerents com un cap de setmana romàntic per al vencedor, un sopar del mateix estil per al segon i un ram de flors per al tercer. Divendres es farà el concert Veritats amb comptagotes, a les 19 h a la biblioteca. El pianista Albert Gàmez interpretarà una dotzena de cançons de collita pròpia en què combina música i poesia.

Masquefa ofereix l'espectacle Veus poètiques, amb Marc Guarro protagonitzant una sessió dedicada a Joan Salvat-Papasseit, a partir de les 19.30 h a la biblioteca. La trobada inclourà una projecció audiovisual i converses amb els assistents. El centre té previst repetir l'experiència amb altres autors en els propers mesos.

Poetes locals a Solsona

La plaça de la Catedral, si el temps no ho espatlla, serà la seu de la celebració del Dia Mundial de la Poesia a la capital del Solsonès. Francesc Culleré i Jordi Closa seran dos dels protagonistes d'una trobada que se centrarà en els autors vinculats amb la localitat. A partir de les 19 h es durà a terme un acte amb participació dels alumnes dels centres escolars.

Martorell celebrarà una lectura de poemes d'autors locals a les 20 h a la Biblioteca Francesc Pujols. Puigcerdà viurà una vetllada poètica a les 21.30 h a l'Arxiu Històric Comarcal.