E

l Centru de Cabrianes va acollir divendres l'estrena de l'espectacle Tinc 50 anys i sóc dona, un monòleg sobre què significa fer 50 anys protagonitzat per Sílvia Alabart i dirigit per l'actor cabrianenc Jordi Muixí. Julià Peiró, periodista i escriptor d'una prolífica trajectòria, s'estrenava amb aquest text com a autor teatral. Una setantena d'espectadors van omplir la platea de la sala.

Alabart interpreta la reflexió personal que fa l'Elena just després de celebrar la festa dels 50 anys amb les seves amigues. Quan elles marxen, la protagonista es posa a conversar amb el públic d'una manera directa sobre la seva situació. El text és un repàs de la seva vida, que explica la seva situació personal: és neuròloga i directora d'un centre d'atenció primària; té una filla de 17 anys, està separada des de fa dos anys i s'ha ajuntat amb un altre home. Al llarg de l'hora que dura l'espectacle parla de l'arribada de la menopausa, de la maternitat, de la compatibilitat dels fills amb la vida professional, de la seva vida sexual.

L'espectacle vol ser una afirmació i una reivindicació de l'orgull de ser dona. Presenta un seguit de tòpics sobre el gènere i l'edat en un monòleg que arriba a assemblar-se a un manifest, a un manual d'autoajuda amb consells per a dones que han travessat la barrera de la cinquantena. Tot el discurs de l'obra, però, està disfressat d'un fals feminisme. Mentre el text parla de fer la revolució i apel·la a una suposada llibertat femenina, dibuixa una dona que té una dependència total dels homes: la protagonista pateix per la por de perdre el seu amant, un home més jove que ella, a causa de la seva diferència d'edat. En cap moment el discurs aconsegueix anar més enllà dels rols establerts d'una societat masclista per naturalesa: l'Elena intenta viure la seva feminitat amb les normes d'un món centrat en l'home; mai no les transcendeix ni les trenca.

L'obra busca intercanviar els rols sense mirar de crear-ne de nous, en un discurs feminista on el paper de l'home té una gran rellevància. Potser és perquè el text l'ha escrit un home...