El segell berguedà Edicions de L'Albí no treu cap novetat per Sant Jordi per primer cop en el seu primer quart de segle d'existència en protesta per la situació d'indefensió a què es veuen abocades les firmes petites, segons explica Jaume Huch. Fundada el 1986, l'empresa va passar un sotrac a mitjan 2011, l'any passat va reduir la seva producció per sota de la meitat i en els primers tres mesos d'aquest curs encara no ha publicat cap títol, "de manera conscient i crítica perquè no vull que la falta d'atenció trinxi els meus autors i els seus llibres". L'Albí deixa per al mes de maig la presentació dels primers volums del 2013.

"Ja sabem quins autors ens imposa el mercat, i jo no vull que els meus en pateixin les conseqüències", assegura rotund l'editor berguedà. La vinculació amb la distribuïdora Àgora, del Grup62, va arribar a una situació "insostenible" perquè "ens implicaven unes despeses mensuals massa altes". Segons Huch, "les liquidacions del 2010 i fins a l'abril del 2011 eren raonables, però el retorn de llibres del Sant Jordi de fa dos anys es va multiplicar molt, per deu o per vint, un fet que va marcar un abans i un després. La programació per a la resta de l'any es va veure afectada".

Jaume Huch es mostra queixós amb la dinàmica del sector editorial, que propicia una allau de novetats que porta les llibreries, "immerses en la lògica del màrqueting dels grans segells", a descartar moltes novetats "abans fins i tot de sortir de les caixes". Per pal·liar aquest dèficit comercial, L'Albí es va posar en contacte amb la distribuïdora Serveis Editorials de Catalunya, "una firma independent que coneix bé el territori i amb la qual estem treballant molt a gust". Una altra capçalera bergue-dana com La Patumaire Edicions també gestiona la seva distribució a través de SEC.

El mal tràngol viscut fa un parell d'anys va ser un punt d'inflexió que va causar estralls en la producció de L'Albí: dels 30 títols del 2011 es va passar a una dotzena només un any després, xifra que Huch confia repetir enguany. "No té cap sentit publicar per Sant Jordi, perquè ja sé que no tindré ressò", assegura l'editor, que no té clar si actuarà igual l'any vinent. "Tot depèn del cas que ens facin", diu.

Crítica als llibreters

La relació amb Àgora va resultar nociva per als interessos de L'Albí. "Per més que publiquéssim, no encaixàvem en les seves expectatives", apunta Huch. "Tot i que treballaven amb altres segells, ells prioritzaven els del Grup62, sense cap sensibilitat". Els dards d'Huch, però, també apunten al sector llibreter: "ja no hi ha consciència crítica i capacitat de pensament per donar espai a aquells llibres que no vénen supeditats pel màrqueting de les grans editorials".

Reblant el clau, Huch apunta que "si mirem els aparadors de la gran majoria de llibreries del país hi veurem que el 80 o 90 % tenen el mateix. Hi ha poc espai per a aquells autors que no són mediàtics, se'ls margina dient que són poc comercials. I el que és pitjor: no hi ha llibertat d'opció, d'escollir". Per aquest motiu, i després de parlar-ho amb la distribuïdora, vaig decidir que era absurd treure novetats per Sant Jordi".

La crisi econòmica no és en absolut aliena al descens de vendes que ha experimentat el sector del llibre. "L'edició viu un canvi de paradigma. Nosaltres, abans fèiem primeres tirades de mil cinc-cents, dos mil llibres, i ara són de la meitat". Records d'un pastor transhumant, de Pere Bonada, és un títol que "hem reimprès dues vegades". Un exemple de la nova lògica que obliga els editors a ser curosos amb les xifres.

Parada a Berga

L'Albí no tindrà novetats però participarà igualment de la festa amb "una selecció del nostre fons editorial". L'últim títol editat pel segell berguedà va ser, l'any passat, Crònica d'un delicte menor, una novel·la de Ramon Mas. "Em dol haver de prendre aquesta decisió, però ho faig de forma conscient, no m'interessa publicar novetats per Sant Jordi si no m'han de fer cas".

La crítica d'Huch va més enllà: "en aquests moments, el país no està per la labor de jugar a favor de segons quina mena d'autors i d'obres. Per tant, és absurd treure llibres el febrer i el març perquè al cap de poc seran marginats i retornats pels llibreters". En aquest sentit, apunta que "ja no es fa aquell servei de novetats que repartia a les llibreries més importants, tant de Barcelona com de comarques. Això genera una discriminació per a les petites editorials, ja que els llibreters no ens demanen". Segons Huch, "Jordi Cussà, per exemple, hauria de ser més conegut, però la figura de l'escriptor s'ha professionalitzat, no només com a narrador sinó també la seva presència al circuit de les ràdios i els programes de televisió. Com podem competir amb Màrius Serra, que ha guanyat el Sant Jordi, i Sílvia Soler, que ha obtingut el Llull, si els veus cada dia a la tele?".