Són quadres que van per parelles i expliquen una història. Un no s'entén sense l'altre. Per això l'artista Txema Rico (Rubí, 1965), establert al Bages des de fa 30 anys, els ha titulat Inseparables. La nova proposta artística de Rico es pot veure a l'Espai d'Art del Cercle Artístic de Manresa fins al proper 11 de maig i, com és habitual en la seva obra, parteix del reciclatge. En aquest cas, del reciclatge de quadres que havien estat abandonats en un racó pels seus propietaris. Ell els ha rescatat i els ha donat nova vida. Els ha transformat i els ha unit de dos en dos. Ara ja no poden anar sols.

D'on treu els quadres Txema Rico? Un li va donar "una senyora". És un d'aquells quadres de menjador amb un paisatge pretesament bucòlic. Un altre el va comprar als encants "per 20 euros, un preu que fa vergonya". També era de menjador... No es van buscar l'un a l'altre, sinó que "es van trobar al taller" que el pintor escenògraf té a la colònia Jorba de Calders. L'exposició es va inaugurar ahir i dimarts Rico encara treballava en aquesta parella, llavors sense títol definit, que fa convergir paisatges: camins que s'han reconvertit en rierols, cels que es transvasen i cavalls que pasturen d'un cantó a l'altre. Un quadre és signat per Javier i l'altre per Martí, i un tercer artista n'ha fet "una trampa visual. Què és veritat i què és mentida?".

Una altra parella encara en procés s'anomena Joventut eterna, i planteja "un enigma a partir de la poesia visual". Una noia té les mans tancades amb cadenat, i és la nena de l'altre quadre la que té la clau. "Cadascú que pensi el que vulgui...", diu Rico. En total, Rico ha creat per exposar sis parelles. El projecte l'integren també Inseparables, l'obra que va originar el projecte; Simètrics (a la foto); Puto Pollock, que homenatja el pintor nord-americà; i L'arbre de la primavera, un conjunt de quatre quadres que formen un tot a partir d'una dansa de goiesques que es ramifica en una flor, ocells i una composició del japonesisme.

Txema Rico no vol deixar anar sols els quadres al Cercle i, aprofitant que té un bon nombre d'amics músics, cada divendres hi haurà una actuació. "La música i l'art van units", diu. La inauguració, ahir, va anar a càrrec de Sinestèsic Trio; el proper divendres serà del cantautor Albert Palomar; el 26 d'abril actuaran la cantant Celeste Alías i el guitarrista Joan Portales i l'encarregat de la cloenda, el 10 de maig, serà Santi Careta.