L'Associació Cultural Totlletres de Manresa publica amb motiu d'aquest Sant Jordi el seu segon recull de relats breus, en el qual participen onze autors del col·lectiu. El volum, que es podrà adquirir a la parada que l'entitat tindrà dimarts al passeig de Pere III juntament amb un punt de llibre, està prologat per l'escriptora Assumpta Margenat.

Malgrat la seva joventut, l'associació es va estrenar ara fa un any amb el primer llibre de la seva trajectòria. Un recull que ara té continuació amb onze narracions noves dins d'un volum que manté les marques d'identitat de disseny del volum precedent. En aquesta ocasió, els autors són Pau Álvarez, Ricard Closa, Maria Rosa González, M. del Carme Huch, Francesc Lineros, M. Carme Martín, Lluís Massanés, Montserrat Morera, Maria Assumpció Piquer, Jaume Piquet i Laia Sarri.

Les onze històries s'acullen sota el nexe comú d'aquelles coses que es fan amb delit i interès, tal com el títol indica: Unes quantes històries de passió. Tal com explica Margenat en el text introductori, "en aquest petit llibre se'ns convida a passejar per diferents passions: la de l'amor, és clar, però també la del viatge o la de la música ... I és que aquesta colla d'autors s'han abandonat a la passió d'escriure".

La força de l'amor

Tres manresanes signen sengles novetats que tenen en l'amor, en les seves diverses facetes, el seu tema central. Eva Bach, especialista en educació emocional, ha escrit juntament amb la murciana Cecilia Martí Por amor a mi familia (Plataforma), en què destaquen la força dels vincles paterns. El text aborda la necessitat de conèixer i estimar els pares a partir del diàleg i la conversa.

Paloma Rosado, llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, ha escrit La revolución de la fraternidad (Destino), on destaca la importància d'assumir els principis de solidaritat, fraternitat i optimisme com a camins per assolir la felicitat pròpia i la d'aquells que ens envolten. L'autora es pregunta "on ha quedat la fraternitat en la construcció del nostre món?", i apunta que aquest concepte serà clau en les properes dècades.

L'artista Cristina Zafra és la il·lustradora de Paraules d'amor de tota mena (Barcanova), que ha fet el cantant i escriptor Miquel Pujadó. Zafra és professora de piano i llenguatge musical i, alhora, es dedica a la creació artística. Aquest petit llibre recull diferents narracions breus que parlen de l'amor.

Articles de Wilfredo Espina

L'ofici de periodista acompanya el vigatà Wilfredo Espina fins i tot després de jubilar-se. Veí de Castellterçol, ha tret Globus punxats, amb l'editorial moianesa La Garbera, on exhibeix novament la seva capacitat per observar i analitzar l'actualitat i fer-ne unes lúcides crítiques amb un estil que defuig la correcció política. El llibre, prologat per Lluís Foix, es fa ressò dels esdeveniments dels darrers temps, i Wilfred Espina hi aporta el seu punt de vista.

La independència de Kap

El dibuixant berguedà Jaume Capdevila Kap, col·laborador de Regió7, publica Som i serem. Postals de la Catalunya independent (Efadós), on reflexiona sobre el present i el futur de Catalunya com a poble lliure amb l'humor, com sempre, per bandera.

L'escriptora bagenca Mar Pavon ha publicat darrerament 4 títols amb il·lustradors diversos: Cocorina y el puchero mágico i Un tractor muy, muy ruidoso (Cuento de Luz), Seis barbudos (OQO Editora) i Fidel a l'ampolla (Edebé).

Per la seva part, Robert Duró parla a Guerra i exili d'un funcionari de presons (Pagès Editors) de la importància de la presó de Solsona durant la guerra civil, a través de la figura del seu avi, Antoni Fort.