'Victus' d'Albert Sánchez Piñol ha estat el llibre de ficció més venut aquest Sant Jordi, tant en castellà com en català. Quant a no ficció, el més venut en català ha estat 'S'ha acabat el bròquil' de Jaume Barberà i en castellà, 'La enzima prodigiosa' de Hiromi Shinya. El rànquing del Gremi de Llibreters de Catalunya està dominat pels escriptors catalan i hi destaquen les obres de Lluís Llach, Jofre Llombart, Josep Maria Espinàs, Víctor Amela, Sílvia Soler i Idelfonso Falcones. Enguany s'ha creat una categoria nova de mediàtics, el més venut dels quals és 'Brúixoles que busquen somriures perduts' d'Albert Espinosa, seguit d''El carrer de l'Embut' de Pilar Rahola i 'No t'aturis mai' d'Isidre Esteve.

Els autors catalans han copat les primeres posicions del rànquing de vendes aquest Sant Jordi. En ficció en català, a més d'Albert Sánchez Piñol -que ha decidit no signar llibres per la diada-, Sílvia Soler amb el Premi Ramon Llull per 'L'estiu que comença', Màrius Serra per 'Plans de futur', Lluís Foix per 'La marinada sempre arriba' o 'La reina descalça' d'Ildefonso Falcones. Quant a la ficció en castellà, a més de 'Victus' i 'La reina descalza', destaquen 'El maestro del Prado' de Javier Sierra, 'El cátaro imperfecto' de Víctor Amela i 'El caballero de la armadura oxidada' de Robert Fisher.

Pel que fa a la no ficció en català, 'S'ha acabat el bròquil' de Jaume Barberà ocupa la primera posició, 'Estimat Miquel' de Lluís Llach la segona, seguit de 'Desmuntant la caverna' de Jofre Llombart i 'No sé on és el límit, però sé on no és' de Josef Ajra. 'La enzima prodigiosa' de Hiromi Shinya, Nadie es más que nadie' de Miguel Ángel Revilla i 'España se escribe con E de Endeudamiento' de José María Gay de Liébana són els més venuts en castellà a la categoria de no ficció.

En aquesta edició s'ha creat una nova categoria, la que correspon als autors mediàtics, el més venut dels quals és 'Brúixoles que busquen somriures perduts' d'Albert Espinosa, seguit d''El carrer de l'Embut' de Pilar Rahola i 'No t'aturis mai' d'Isidre Esteve.

Autors locals més venuts

Per demarcacions, a Girona, el llibre de l'autor local que ha tingut més sortida és 'La bruixa de pedra' de Miquel Fañanàs i 'Climent', de Josep Maria Fonalleras. A Lleida han estat 'Emocions contra la mandra' de Francesc Pané i 'La meitat de zero' de Vidal Vidal. Finalment, a Tarragona no hi ha cap autor local que destaqui a excepció del llibre de fotografies 'Tarragona panoràmica' de Jaume Benages i Jaume Fontanet.

En total, s'han muntat unes 400 parades per part de les llibreries agremiades que també han venut títols sobretot en els seus espais habituals, dins dels seus establiments.

Els llibres més mediàtics, una nova categoria

Davant l'auge de llibres mediàtics, el Gremi de Llibreters ha decidit crear una nova categoria per encabir aquest tipus de títols que, segons el seu president, Toni Daura, eren complicats de col·locar a les categories de ficció i no ficció. En aquesta categoria, el títol més venut ha estat 'Brúixoles que busquen somriures perduts', d'Albert Espinosa, seguit d''El carrer de l'Embut' de Pilar Rahola i 'No t'aturis mai', d'Isidre Esteve.

Sant Jordi frena la tendència a la baixa de la venda de llibres

Daura ha fet un balanç positiu de la Diada i ha assegurat que, malgrat la recessió econòmica, la gent ha sortit al carrer i ha comprat el tradicional llibre de Sant Jordi. A banda, el president del Gremi de Llibreters ha explicat que la jornada ha permès frenar la tendència a la baixa en el nombre de vendes dels darrers mesos que, segons ha dit, ha caigut un 5%. Daura confia que aquest Sant Jordi s'hagi aconseguit mantenir la facturació de l'any passat, que va ser de 18,3 MEUR i superar l'1,4 milions de llibres venuts.