S

i el drac hagués volgut socarrimar els berguedans, ahir al migdia, hauria hagut d'anar al carrer Major. I Sant Jordi al seu darrere per evitar danys majors. La històrica i cèntrica via va omplir-se amb parades de: a) alumnes d'escoles que venen coses per pagar-se el viatge de fi de curs; b) agrupacions socials o culturals que fan uns diners per a les seves activitats; c) entitats o partits independentistes que van donar el color de l'estelada a la jornada; d) emprenedors que van oferir les seves roses, la majoria vegetals, però també moltes més dolces, de sucre, per exemple; i e) quioscos i llibreries que van treure la parada al carrer per exposar els llibres.

Comencem la ruta del drac a la Font del Ros. Des d'allà fins al capdamunt del passeig de la Pau, hi ha almenys tres parades de roses i un nombre similar de llibres. El quiosc Super 2, a més dels títols habituals, ofereix una secció titulada "Llibres escrits per un minaire", com informa un cartell fet a mà amb un retolador. És un espai en el qual Matius Mau, un dels milers d'homes que han treballat a les mines de la comarca, ofereix els llibres que s'autoedita de temàtica diversa.

Una mica més amunt, davant de l'hotel Queralt, una autèntica riuada d'adolescents persegueix a bon ritme el seu objectiu: arribar al carrer Major per participar a la diada. Una soferta professora força la veu per dir-los que han de tronar a ser a aquesta plaça (la de les Fonts) a 2/4 d'1. N'hi ha que ja no l'han sentit: van cap a la plaça de Sant Joan. L'espai és un autèntic mercat de Calaf, amb desenes de joves i infants amb una rosa als dits i material independentista: clauers, adhesius, braçalets. Costa anar amunt. I més si es guaita el drac de cartó pedra penjat a l'exterior d'una botiga. Els comerciants de la zona constaten que el dia de Sant Jordi segurament és el que el carrer Major està més animat. Una gatzara que va decreixent a mesura que hom s'acosta a la plaça de Sant Pere. Allà hi un clàssic: la parada de roses de l'escola de la Llar. També en tenen a la plaça de Sant Joan. I allà diuen que n'han venut més.

Al passeig de la Indústria (el Vall) hi ha qui aprofita la diada per promocionar el seu producte, encara que a priori no tingui res a veure amb llibres i roses, com una oferta especial de pernil ibèric. La llibreria Quatre Cantons està animada. Aquest Sant Jordi s'estrena en aquest emplaçament, lluny del carrer Major on era fins ara. Els clients trien llibres a recer de quadres de Joan Queralt. La doctora Rosa Casafont signa exemplars del seu llibre Viaje a tu cerebro. Saluda Jordi Cussà, que celebra el seu sant i convida a fer el got. A fora el Vall està gairebé desert. Comença a ser l'hora de dinar.