Finançament directe de la Unió Europea i un soci potent com l'Ajuntament de Roma. Dues premisses bàsiques en la nova incursió de la Fira Mediterrània en la internacionalització del certamen i l'exportació de músics catalans. Catalunya serà present a través del mercat d'espectacles manresà en el projecte FolkMus, que, liderat per Roma, inclou, també, la participació de Grècia, Estònia i Portugal i és cofinançat per la Unió Europea amb una aportació de 162.140 euros. La Mediterrània de Manresa hi aportarà dos joves músics, el guitarrista Pau Figueres i l'intèrpret de gralles, tarotes i clarinets Manu Sabaté, que se sumaran als vuit més de FolkMus per confegir un treball que s'enregistrarà a Santorini el juny de l'any que ve i que es presentarà a Manresa en la Mediterrània del 2014. El projecte té una durada de dos anys.

Jordi Bertran, gerent de la Mediterrània, destacava ahir el fet que Catalunya, malgrat no tenir un estat propi al darrere, "aporti els seus músics" al FolkMus i, ja en clau manresana, la importància que té per al certamen que la Mediterrània rebi, per primera vegada, "una aportació directa de la Unió Europea que, més enllà del suport econòmic als músics, també reverteix en les despeses estructurals del certamen". Per a Bertran, la participació al FolkMus evidencia la consolidada trajectòria del certamen manresà i la seva aposta per la internacionalització: "la programació i el valor de la fira és el que ens ha permès formar part d'aquest projecte". Sense oblidar, subratllava, "la projecció" i "visibilitat" que obté el certamen manresà.

Després d'una selecció de músics catalans per part de la direcció artística manresana, Figueres i Sabaté van ser triats per la direcció artística del projecte, que dirigeix l'italià Erasmo Treglia. Sabaté i Figueres ja estan treballant amb la resta de músics amb l'objectiu de preparar un repertori que sorgeixi de l'adaptació de la música d'arrel dels diferents països participants, interpretat per músics joves amb instruments tradicionals. És per això que els músics seleccionats tenen entre 20 i 30 anys. Sabaté i Figueres també han hagut d'acreditar el seu coneixement en les noves tecnologies i el domini de la llengua anglesa.

El resultat del treball, que culminarà a la Mediterrània de l'any que ve, s'anirà desenvolupant a través de la participació dels músics en festivals i trobades que se celebraran en els països que prenent part en el FolkMus. Així, la primera trobada (dos concerts) es farà el juliol en el veterà Viljandi Folk Music Festival, a Estònia; la segona i la tercera part, a la tardor, a Roma i Portugal; a Roma actuaran en una jornada dedicada a la música en els grans equipaments patrimonials; el gener, el FolkMus viatjarà novament Itàlia, al Zampogna Festival i la part final del projecte tindrà lloc a Grècia, a l'illa de Santorini, on el juny del 2014 s'enregistrarà el treball per presentar-lo a Manresa.

Aquesta serà la quarta vegada que la Fira Mediterrània exporti i participi amb artistes catalans en projectes musicals europeus; ara, només li falta "liderar-ne un", assenyala Bertran.