Occitània va ser el primer territori convidat a la Fira Mediterrània de Manresa quan aquesta engegava, fa més d'una dècada, la seva incipient internacionalització. Des de llavors, els artistes occitans han format part de la programació del mercat. Però mai, fins ara, la Mediterrània havia establert cap conveni de col·laboració amb un certamen occità. Una "aliança" no escrita que enguany ha pres forma amb el festival artístic occità de referència, Estivada.

L'acord, per a dues edicions, té com a objectiu de donar a conèixer els artistes catalans a Occitània, i els occitans a Catalunya, a més de promocionar mútuament els certàmens. L'expedició catalana proposada per la Mediterrània, que actuarà a Rodés el juliol, la formen la Cobla Sant Jordi amb el solsoní Roger Mas; els Obrint Pas, que celebraran a Estivada el seu concert de comiat; i Pep Gimeno El Botifarra. Els noms occitans que actuaran el novembre a Manresa encara estan per decidir. Per a Jordi Bertran, gerent de la fira manresana, l'acord amb Estivada s'afegeix al "programa d'internacionalització" de la Mediterrània i se suma a l'establert amb Roma.

Estivada, el Festival Interregional de les Cultures Occitanes, arribarà a la vintena edició i se celebrarà a Rodés del 23 al 27 de juliol. L'acord el van escenificar ahir a Manresa Patric Roux, director del festival occità, i Francis Blot, de l'equip organitzatiu d'Estivada, acompanyats de Lluís Puig, president del comitè executiu de la Fira Mediterrània, i Jordi Bertran. Per a Roux, els artistes occitans tenen "la mateixa dificultat que els catalans" per promoure la seva cultura; els uns a l'estat espanyol, els altres a França. Segons Roux, amb aquest acord s'evidencia "una idea de mercat artístic que comparteix un espai cultural, lingüístic i històric comú".