Cabrianes hi posa el marc; el Clic, la proposta, i els fotògrafs, les imatges. Enguany els organitzadors de la mostra fotogràfica, que ja fa quatre anys que es munta sense cap ànim de lucre, han volgut incidir més que mai en la implicació de la població. Amb aquest objectiu s'ha creat Clic Xic, que ha convertit en fotògrafs 44 infants i joves de Cabrianes, que tenen entre 3 i 18 anys. Són els autors d'imatges que capten Detalls de naturalesa, que s'exposaran demà i diumenge als carrers de la població, i completen una oferta que escampa l'obra de disset fotògrafs en vuit espais no convencionals, que van des de l'escola i el Cau fins a espais de cases particulars.

Posar el marc perquè l'ompli el fotògraf és el joc que proposa enguany el Clic des del seu cartell. Un joc que s'ha estès a les fotografies de 60x90 del Clic Xic i també a les presentacions de cadascuna de les propostes fotogràfiques, que encapçala el fotògraf català Samuel Aranda, guanyador del World Press Photo, un dels guardons més preuats del fotoperiodisme internacional, amb la imatge d'una mare que sosté el seu fill, sota els efectes del gas lacrimogen després de participar en una manifestació, a Sanaa, el Iemen. El fotògraf mostra al poble bagenc 11 imatges preses al Iemen, de la mateixa sèrie que la premiada, que no serà entre les exposades.

Imatges amb intencionalitat

El fotoperiodisme és molt present en la selecció de propostes que han fet en aquesta edició els organitzadors del Clic, que només s'avenen a exposar treballs a través dels quals s'expressi una intencionalitat. S'hi pot veure la fotografia social del polonès Marcin Bielecki (Sempre capacitats); la mirada esportiva de Jordi Saragossa (El trail running), que ha fotografiat el ceretà Kilian Jornet i la manresana Núria Picas; i la narració d'una celebració religiosa de Marc Sane (Sunday Sikh).

De tota manera, el Clic és eclèctic en les temàtiques fotogràfiques i en la barreja d'autors professionals i amateurs. Així, tres estudiants hi mostren els seus projectes de final de curs: Albert Garrido, que ha fotografiat Racons del Berguedà; Sara Esquerra, que mostra Mis miedos al Cau; i Imma Mínguez, que tindrà Ser i estar al pati de l'escola Els Pins. També serà a l'exterior, a Cal Freixau, el treball de Sergi Cámara sobre Minories desplaçades. Els integrants de l'Agrupació Fotogràfica Tallers d'Arts i Oficis (AFTDAO) de Berga tornen a participar al Clic, ara amb una sèrie que retrata l'Amistat. I per primer cop s'exposa al certamen de Cabrianes l'obra d'un fotògraf ja traspassat: la visió de La vall de Boí del reconegut manresà Modest Francisco.