Què es pot fet i què no? Per què? I qui ho diu? La moralitat (lligada amb l'erotisme i la sexualitat), a partir del llibre Lolita de Vladimir Nabokov, és el punt de partida de la vuitena edició del festival d'art multidisciplinari Konventpuntzero, una edició que reunirà 32 artistes plàstics i visuals i que es farà el 22, 23 i 24 de juny al Konvent de Cal Rosal. Entre els noms consagrats, Perico Pastor o Pere Llobera; entre les promeses, Miquel Wert o Mònica Subidé. Sense oblidar artistes de la Catalunya Central com Txema Rico, Roser Oduber o Gerard Vilardaga. Ningú no cobra res (ni promotors ni artistes), però tothom presentarà obra creada expressament.

El cartell del certamen, que signa el fotògraf berguedà Jordi Plana, és provocador, com ho va ser Lolita: una noia orinant a sobre del llibre de Nabokov en una de les sales del convent. A les antípodes del políticament correcte. La primera edició de Lolita es va publicar a París el 1955, en la versió original anglesa, i va ser prohibit a França i a Anglaterra. El llibre del cartell és una de les primeres edicions, buscada expressament per a la fotografia. El cartell no deixa indiferent, es penja en els establiments per anunciar el festival però suscita "silenci" quan es demana permís per enganxar-lo, apunta Pep Espelt, coordinador de l'equip que organitza el certamen.

De fet, potenciar el "diàleg amb l'art" és un dels objectius d'una iniciativa "única", plenament consolidada, que ha rebut propostes per "omplir tres Konvents" però que ha rebaixat expressament la xifra de participants per evitar "la saturació". Konvenpuntzero el formen tres eixos més: "Freqüència.0", que reunirà les actuacions musicals més experimentals, des d'òpera, passant pel flamenc o la poesia; "El jardí electrònic", que oferirà les sessions més ambientals amb l'electrònica de matèria primera; i "Emergents": cinc establiments de Cal Rosal cediran aparadors i metres quadrats per a les obres de joves artistes sense mitjans ni espais per exposar. Es veuran del 15 al 29 de juny. Finalment, l'homenatge d'aquesta edició serà per al al col·leccionista berguedà d'autògrafs Josep M. Casals, el Casalet.