És la ciutat més cara per rodar, però també la que té un aire més internacional, molt recognoscible: si passa allà, passa a tot el món». El manresà David Victori Blaya (1982) va tornar fa poc més de dues setmanes de Los Angeles, va aterrar a Manresa, se´n va anar a Madrid i ara és a Barcelona, muntant la websèrie que, produïda per Ridley Scott i Michael Fassbender, va guanyar el premi YourFilm Festival, el setembre passat. La intenció és que s´estreni a YouTube a final d´any o a principi del 2014.

Un drama de ciència-ficció, rodat a Los Angeles i protagonitzat per un pare i un fill. Amb música del també manresà Miquel Coll. Aquestes són les pistes que deixa anar el director i guionista manresà quan parla del projecte en què està abocat des de fa pràcticament un any. Ja ho va dir fa mesos: «el potencial del treball és el factor sorpresa i, per tant, el millor és que se´n sàpiga tan poc com es pugui». A mitjan juliol passat, Victori no es feia gaires il·lusions de passar a la final d´un concurs internacional que ja li havia reportat 50.000 visites a La Culpa; sabia que si arribava a la final, hauria de presentar un guió potent; de fet, la idea ja li ballava pel cap però no havia gosat portar-la a la pràctica pels costos del projecte; a final de juliol, Victori ja era un dels 10 finalistes i tenia molt clar que, si guanyava, s´enduria 500.000 dòlars i una empenta inestimable en la seva carrera professional. El 2 de setembre, Michael Fassbender pronunciava el seu nom en el Festival de Venècia i li assegurava que algun dia li trucaria per demanar-li feina.

A Victori li hauria «agradat moltíssim» que Fassbender hagués pogut participar com a actor en aquest primer projecte en terres americanes, però «ha estat impossible», subratlla el director. El manresà i l´actor alemany van intentar trobar alguna data coincident, sense èxit, per una única raó: «inicialment, el projecte guanyador havia de ser un curt, però, per la quantia del pressupost, es va decidir fer una websèrie». Un curt es pot rodar en dos dies i Fassbender, en aquest cas, s´ho podia combinar. «Però», continua Victori, «un rodatge de 40 minuts implica més dies i això ja li era del tot impossible».

El rodatge va durar 14 dies i la producció, de 40 minuts de durada, es podrà veure per Internet dividida, inicialment, en 4 episodis: «he rodat com si estigués fent una pel·lícula per l´IMAX, vull dir que si la pel·lícula és bona, t´emociona igual, sigui quin sigui el format». Als Estats Units, l´èxit d´aquests treballs ha permès la creació de websèries ambicioses «amb actors, directors i productors de renom». És el cas de David Fincher i Kevin Spacey a House of Cards (2013), que aquí es pot veure a Canal Plus i que ha obtingut, diu Victori, «guanys al·lucinants».

Aquesta websèrie ha estat produïda per la plataforma Netfiix, que pemet veure films i sèries pagant una quota mensual. Per al director manresà, «l´important és deixar d´associar la xarxa a productes fets de qualsevol manera».

La websèrie que signa David Victori ara tindrà uns sis mesos de postproducció. Un parell aquí, a l´estudi de Barcelona de Luis de la Madrid, i la resta, novament a Los Angeles, per als efectes especials. La websèrie pinta molt bé. Cert que no té noms popularíssims al capdavant, però sí bons intèrprets. Serà, també, la primera incursió de Victori en la ciència-ficció. Què li demana, al nou treball? «Que quedi bé». Responsable del guió i de la direcció, el muntatge el faran amb Pau Bacardit (amb qui ja va treballar a La Culpa) i Luis de la Madrid (Los sin nombre, de Jaume Balagueró). Explica Victori que muntar és «com tornar a escriure el guió. Cada plànol és una paraula». En el rodatge, acabat a l´abril, hi van participar una cinquantena de professionals, entre els quals, un bon grapat de catalans. I no tots els que Victori hauria volgut de La Culpaper «problemes de desplaçament». Sí la seva germana, Sandra Victori, interiorista i ambientadora en la websèrie; Laia Ateca (Blancanieves, Vicky Cristina Barcelona) en l´equip d´art i Daniel Aranyó en la direcció de fotografia (Combustión, Los últimos días).