Dues mil tres-centes persones repartides en 38 autocars aniran demà des de la Catalunya Central al Concert per la Llibertat que tindrà lloc al Camp Nou, a través de les entrades venudes i els viatges organitzats per les associacions comarcals d´Òmnium i de l´Assemblea Nacional de Catalunya. Unes xifres a les quals cal sumar tots aquells que aniran a l´estadi del Barça pel seu compte atrets pel que es preveu que sigui una nova demostració de força del moviment sobiranista que va irrompre amb força en la multitudinària manifestació de l´Onze de Setembre de l´any passat.

Per l´escenari passaran al voltant de 450 artistes que interpretaran una quarantena de cançons en diversos idiomes com el català, el castellà, l´anglès, l´àrab i el grec. Entre aquests, una nodrida representació de la Catalunya Central amb els grups Brams i Gossos, la cantant Beth Rodergas, Mariona Tuset, el pianista Manel Camp, el baixista Jordi Camp, el bateria Lluís Ribalta i el compositor i pianista Carles Cases, que és un dels tres directors musicals juntament amb Dani Espasa i Xavi Lloses.

L´èxit de la convocatòria es va començar a albirar el 3 de juny passat quan Òmnium va dispensar 40.000 entrades durant les primeres quatre hores i mitja de venda. En arribar a les 60.000, l´entitat va interrompre el procés i al cap d´uns dies en va posar 30.000 més a disposició del públic, dos terços de les quals corresponen al Gol Sud del coliseu blaugrana, per tant no tindran visibilitat i els espectadors hauran de seguir el concert en les pantalles gegants que s´hi instal·laran.

Des del Bages partiran 27 autocars, 12 dels quals sortiran de Manresa, sumant un miler i mig de persones. El Berguedà sumarà quatre vehicles, dos des de la capital i els altres dos procedents de la comarca, per a dos centenars d´assistents al concert. L´Anoia serà el punt de partença de cinc autocars més, dos d´ells des d´Igualada, amb un total de 300 persones, la mateixa xifra d´entrades venudes al Solsonès tot i que només s´han llogat dos autocars perquè hi haurà força gent que anirà a Barcelona en cotxe.

La presidenta d´Òmnium Cultural, Muriel Casals, va afirmar ahir en la presentació de l´esdeveniment que la vetllada és «una invitació a la fraternitat més que un acte d´exclusió». La dirigent de l´entitat catalanista, flanquejada per Lluís Llach i Gerard Quintana, a més del director artístic, Lluís Danés, va afegir que «serà més que un concert» i que la societat civil dirà «cantant com cal organitzar Catalunya en relació amb els veïns espanyols».

En la primera part del concert sonaran cançons que tenen a veure amb el tema de la llibertat, com Camins, de Sopa de Cabra, Gora Herria, de Fermín Mugurua, i La presó del rei de França, amb la Companyia Elèctrica Dharma. L´aportació de la Catalunya Central a aquest tram de la festa serà el tema Vull per a demà, dels berguedans Brams.

Després de la primera hora i mitja de la jornada, i del parlament de Muriel Casals, la música de Lluís Llach prendrà tot el protagonisme amb la interpretació d´alguns dels seus temes arranjats pel sallentí Carles Cases, qui també tocarà Un núvol blanc. Els manresans Gossos oferiran Bressol de tots els blaus, la surienca Beth cantarà Laura amb Ivette Nadal i Bikimel i un grup en el qual hi haurà els germans manresans Jordi i Manel Camp i el sallentí Lluís Ribalta, a més de Ramoncín, Nabil Mansour, Massyl Aita, Ronza Ismael i el Cor per la Integració, encendrà l´estadi amb la popular L´estaca.

A preguntes dels periodistes, Lluís Llach va assenyalar ahir que, malgrat que digués que no tornaria a actuar un cop es va retirar, aquest dissabte torna perquè sempre havia advertit que «estava obert a participar en coses que fossin importants». I va afegir que és molt difícil que en aquest moment «es pugui parar el desig i l´anhel d´un país».