Les fronteres entre la ficció i la realitat es desdibuixen i adopten les formes perverses del control polític i social en l'obra de teatre George Kaplan que demà s'estrena a la Sala Beckett de Barcelona amb l'actor manresà Jordi Figueras en el repartiment que dirigeix Toni Casares. Escrita pel dramaturg francés Frédéric Sonntag (Nancy, 1978), la peça s'estructura en tres actes cadascun dels quals escenifica la reunió d'un col·lectiu -joves activistes, guionistes i homes de poder a l'ombra- sobre la qual planeja la figura de Kaplan, un personatge fictici creat per Hitchcok a la pel·lícula North by Northwest (Perseguit per la mort).

"Ha estat un procés de treball molt intens en el qual hem debatut molt". Figueras surt del teatre d'època del Cyrano de Bergerac per saltar a una obra política que pels cinc actors del repartiment ha significat una immersió a fons en uns temes que afecten el moll de l'os de la seva professió. No en va, l'intèrpret manresà reconeix que arriben a l'estrena amb el temps just perquè els assajos han estat enriquidors però també plens de llargues discussions sobre com afrontar un text que fins ara només s'ha estrenat a Dinamarca.

Jordi Figueras puja a l'escenari de la Beckett per setè cop al llarg d'una carrera que ja ocupa un quart de segle de la seva vida. El 1989 va participar a Òpera, de Sergi Belbel, i des d'aleshores no ha deixat mai d'estar en contacte amb un dels teatres de més prestigi de la capital catalana. "Fa vint-i-cinc anys que hi vaig traient el cap, lluitant des de les trinxeres per un teatre de qualitat", apunta.

L'actor bagenc s'envolta en aquesta coproducció de la Beckett i el Theater Konstanz alemany d'un quartet d'actors -Sandra Monclús, Sara Espígul, Francesc Ferrer i Borja Espinosa- amb els quals representa tres reunions de tres grups de persones amb expectatives i interessos molt diferenciats. Sempre tenen el mateix nom, cadascun d'ells una de les cinc primeres lletres de l'abecedari, però en aparença res uneix els tres actes.

En el primer fragment, joves activistes planifiquen actuacions reivindicatives i de denúncia de "la deriva de la industrial cultural i l'aparell mediàtic", segons va apuntar Monclús. En la segona trobada, uns guionistes treballen per escriure un relat que doni respostes a la crisi de valors d'Occident. I en la tercera, a l'estil d'un Club Bilderberg hermètic, figures la política, les finances, la indústria i la comunicació estudien com aturar una amenaça que fa perillar el sistema que els perpetua.

La banda sonora filosòfica de George Kaplan és qui o què hi ha al darrere de les ficcions que, com les produccions de Hollywood i les sèries de televisió, exporten valors i models de conducta.

A Alemanya, amb subtítols

L'obra estarà en cartell durant aquest mes de juliol a la Sala Beckett en el marc del Festival Grec barceloní. Al setembre, Figueras i la resta de l'equip viatjaran a Konstanz per representar l'obra durant una setmana, en català i subtítols en alemany. Un repte que l'actor manresà espera "amb il·lusió" perquè significarà la seva primera actuació fora de les fronteres del territori estatal.