L

a independència té el suport de sis de cada deu catalans més grans de 18 anys, segons els càlculs de Marc Guinjoan, Toni Rodon i Marc Sanjaume al llibre Catalunya, un pas endavant (Angle). Dades com aquesta -que els autors basen en la projecció feta a partir de les eleccions parlamentàries de l'any passat-, comentaris, opinions, anàlisis, diag-nòstics, desitjos i temors omplen milers de pàgines en les nombroses novetats editorials que des de la Diada precedent arriben sense parar als taulells de les llibreries. Un fenomen que no s'atura.

El segell manresà Angle Editorial ha fet de la independència un filó temàtic. L'obra anteriorment esmentada -que es presenta avui a les 13.30 h a l'avinguda de la Catedral de Barcelona en la Setmana del Llibre en Català- és l'últim títol d'una cadena de volums que, entre les novetats recents, inclou també l'Agenda 2014, on es poden fer anotacions alhora que es coneix el que va passar fa tres-cents anys.

L'economista igualadí i professor a la Universitat Pompeu Fabra Xavier Cuadras és un dels tres signataris, juntament amb Modest Guinjoan i Miquel Puig, de Com Àustria o Dinamarca. La Catalunya possible (Pòrtic). Segons els autors, la independència no resoldrà el greu atzucac econòmic en què es troba Catalunya, però permetrà disposar dels recursos per solucionar el problema, sempre que el nou estat es fixi en els seus veïns del nord, i no en Espanya.

L'editorial Comanegra publica Claus sobre la independència de Catalunya, amb un seguit d'entitats agrupades sota el nom d'Elclauer.cat com a autores de les 80 preguntes que s'hi plantegen. El periodista Oriol March dialoga amb les dones que tiben a les dues entitats cíviques que lideren la mobilització ciutadana, Muriel Casals (Òmnium) i Carme Forcadell (ANC), en el llibre Per què sí a la independència? (Deu i Onze).

Columna, per la seva part, posa a la venda Ser o no ser catalans. Aquesta és la qüestió, on el popular actor Toni Albà -conegut per caracteritzacions com la del rei espanyol Joan Carles- exposa el seu ideari sobre la inevitabilitat independentista del país. A un pam de la independència (La Magrana), de Vicent Partal, ja ha arribat a la quarta edició.

El tricentenari del 1714

En paral·lel a la pulsió sobiranista del país, l'altre gran tema del moment és el tricentenari de la caiguda de Barcelona després del setge amb què es va acabar la guerra de Successió, l'any 1714. Quan falta un any per a l'efemèride, autèntica icona de l'imaginari col·lectiu independentista, no és menor l'atracció que el fet suscita a les editorials. El berguedà Francesc Ribera, conegut com a Titot en la seva faceta de cantant del grup musical Brams, i regidor de la CUP a la ciutat de la Patum, publica amb l'historiador Jordi Creus, director general de Sàpiens Publicacions, Història de Catalunya al revés (Ara Llibres). L'obra combina rigor històric i humor per oferir una panoràmica desenfadada dels fets que van tenir lloc a principi del segle XVIII.

També en clau de 1714, dos títols per al públic infantil que edita Publicacions de l'Abadia de Montserrat: Aquell dia de 1714, d'Antoni Munné-Jordà, amb dibuixos d'Òscar Julve, i Els nens del Born, de Dolors Garcia (text) i Pep Brocal (il·lustració). Aquest darrer llibre fa referència al barri del Born de Barcelona, reivindicat com el centre neuràlgic de la capital catalana fa tres segles. Per la seva part, Editorial Mediterrània reedita Petita història de Rafael Casanova i l'Onze de Setembre, amb text de Josep M. Ainaud de Lasarte i il·lustracions de Pilarín Bayés.

Altres títols destacats són Barcelona 1714. Els gravats de la guerra de Successió, d'Agustí Alcoberro, i Onze de Setembre. Història de la commemoració de la Diada a Barcelona, de Sebastià Riera, ambdós d'Efadós. Així mateix, no es pot deixar d'esmentar L'Onze de Setembre (Albertí Ed.), de Santiago Albertí, i ¡En cristiano! Policia i Guàrdia Civil contra la llengua catalana (Cossetània), escrit per Ignasi Bea.

En el capítol de la literatura infantil, Jordi Sierra i Fabra i l'il·lustrador Ignasi Blanch són els responsables de 1714, que publica l'editorial La Galera.