Joaquim Amat-Piniella ja reposa a Manresa, la seva ciutat natal, després que aquest divendres se n'hagin traslladat les restes mortals en un acte que ha reunit els familiars de l'escriptor, representants de la Generalitat i autoritats locals. El coordinador de l'Any Amat-Piniella, Josep Alert, ha destacat que, amb aquest retorn, la relació entre l'autor de 'K.L. Reich' i Manresa tanca "un cercle de silenci i vergonya", sobretot amb referència a l'escarni públic que va patir el 1960 en ser expulsat de la ciutat. "Per fi tornes a Manresa, d'on no hauries d'haver marxat mai", ha exclamat l'historiador Joaquim Aloy. L'acte, simbòlic i emotiu, ha estat el colofó del centenari del naixement de l'escriptor.

"Quina vergonya per als manresans que van impedir el retorn a la ciutat i per als qui anys més tard te'n van treure de mala manera quan vas venir a signar els teus llibres", ha assenyalat l'historiador local Joaquim Aloy en un acte solemne i emotiu per traslladar les despulles de Joaquim Amat-Piniella al seu panteó familiar de Manresa. Amb contundència i serenitat, dirigint-se directament a l'escriptor, Aloy ha dit que "van pagar amb amenaces, aïllament i menyspreu el teu compromís generós amb la cultura i l'educació i la teva fidelitat als teus ideals de llibertat i justícia social". Amat-Piniella va ser un dels principals escriptors catalans de la postguerra i supervivent del camp de concentració de Mauthausen, l'horror del qual va escriure a 'K.L. Reich'.

El coordinador de l'Any Amat-Piniella, Josep Alert, ha afirmat que aquest cercle de "silenci i vergonya" al qual s'ha posat fi aquest divendres ha estat "marcat per l'allunyament forçat i el dolor; per la por; la ignomínia; el desencís i l'escarni públic". Però per al coordinador de l'Any Amat-Piniella, es tanca un cercle i se n'obre un altre, que "voldríem virtuós, marcat per la veritat, l'anhel de transparència, la llum, la voluntat de reparar els danys i posar la persona al lloc que li correspon".

Alert també ha afirmat que la ciutat no vol "renunciar al llegat ètic i literari" de l'escriptor i que el vol "compartir amb Catalunya i el món sencer, perquè el missatge és universal, pertany a la humanitat". L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha dit que el trasllat a Manresa de les restes mortals de l'escriptor és un "retorn de plena significació per a ell i la seva família". Junyent ha destacat que tot i els "pocs recursos", l'Any Amat-Piniella ha comptat amb la col·laboració de "moltes institucions i amb molts esforços i idees per situar la figura de Joaquim Amat-Piniella al lloc que li correspon".

La veu de "la lluita contra l'oblit"

El director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos, ha destacat que la presència d'Amat-Piniella evidencia amb claredat que el "mal té límits" i marca el "repte de portar a la pràctica, i no només amb paraules, els valors democràtics" pels quals l'escriptor va lluitar durant tota la vida. Tot desglossant un poema d'Amat-Piniella, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha dit que l'escriptor manresà és una "veu imprescindible, la veu de la resistència i de la lluita contar l'oblit". Borràs ha afegit que Amat-Piniella va utilitzar "el llenguatge contra la inhumanitat" i li va atorgar "l'ús moral per no oblidar".

L'acte ha reunit els familiars de l'escriptor, com el seu fill, Marcel Amat, i els seus néts. A més de les autoritats, hi han assistit representants del món cultural i educatiu de la ciutat i la comarca. L'escriptor manresà Lluís Calderer ha recitat el poema 'La nostra campanya' i, després d'interpretar 'El Cant dels Ocells', les urnes amb les restes de l'escriptor, juntament amb les de la seva segona esposa, Maria Fernández Garry, han estat dipositades pels seus familiars al panteó Cuitó-Amat.

El trasllat de les restes mortals ha culminat l'Any Amat-Piniella, amb un programa d'activitats que va començar el febrer passat amb la inauguració del conjunt escultòric al Casino de Manresa i que ha comptat amb exposicions, conferències, espectacles teatrals, concerts i projeccions audiovisuals, entre altres propostes. Els promotors de l'Any Amat-Piniella també han impulsat el seu llegat literari i, en aquest sentit, s'ha reeditat 'K.L. Reich' i la majoria de les obres que estaven exhaurides o descatalogades i, a més a més, s'ha publicat el títol inèdit 'Clau de Volta'.