La Mediterrània del 2014 canvia de dates, passa a celebrar-se a l'octubre, i reorienta quins han de ser els seus continguts essencials: cultura popular i músiques del món. I ho fa ara, segons expliquen des de l'organització de la fira, perquè "el certamen ha arribat a una maduresa organitzativa" que permet fer-ho: està posicionada i té el reconeixement dels professionals. Continuarà liderant-la, durant tres edicions més, l'actual director artístic, David Ibáñez, que el desembre passat esgotava el seu contracte de dos anys.

Tot i que la mateixa fira ja anunciava a la cloenda de l'edició passada les dates habituals de novembre -que enguany coincidien precisament amb la celebració de la consulta catalana, del 6 a 9-, el Patronat de la Fundació Fira Mediterrània decidia ahir fer un gir. Així, a la reunió celebrada a Barcelona, es va aprovar que la dissetena Fira Mediterrània de Manresa se celebri, a partir d'aquest any, el segon cap de setmana d'octubre, enguany del 9 al 12. Però, també, que a partir d'aquesta edició els continguts se centrin en la cultura popular (l'embrió del seu naixement) i en les músiques del món (el gènere que l'ha fet créixer).

Les inconveniències en les dates de la fira, que han sobrevolat el certamen des del principi, no havien estat fins ara prou serioses per replantejar-se seriosament el canvi. Des de la fira s'argumenta que l'avançament respon a raons tant "d'estalvi energètic com de climatologia". Al principi d'octubre, per exemple, encara es manté l'horari d'estiu. D'aquesta manera, la nova Mediterrània se celebrarà un mes més tard que el Mercat de Música Viva de Vic i que FiraTàrrega, i dues setmanes abans del gran mercat de World Music que és Womex. Un calendari que per als organitzadors "ajudarà" el certamen manresà.

La Mediterrània centrarà a partir de la propera edició els seus continguts i propostes professionals en dos àmbits principals: la cultura popular i les músiques del món. Com expliquen des de la fira, una cultura popular que "fomenti la participació de les persones i la integració social", un ideari present en la filosofia de la fira. Pel que fa a les músiques del món, la Fira Mediterrània s'ha situat, durant els darrers anys, subratllen, "com un punt de referència europeu en aquest àmbit, amb el focus posat a la Mediterrània". A més de ser un dels principals aparadors de l'escena nacional de músiques d'arrel, la Fira es planteja nous objectius: consolidar-se com a mercat líder a l'Estat en músiques del món i potenciar la seva capacitat d'exportació d'artistes i cultura catalana.