La Cova de Manresa s'ha omplert aquest migdia per donar l'últim adéu al cineasta manresà Joan Soler, mort dissabte víctima d'un càncer que li van diagnosticar l'estiu passat. La cerimònia de comiat, oficiada pel rector de la Seu Antoni Boqueras, ha estat sòbria però emotiva i ha comptat amb representants del sector del comerç, així com també del món del cinema, els dos àmbits en els quals Soler s'havia bolcat en vida. Companys de la productora Cinefilms Productions i del Festival de Cinema Negre han volgut acompanyar la família del cineasta en el seu comiat.

Pel que fa a la representació institucional, el funeral ha comptat amb la presència de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el regidor de Cultura, Joan Calmet, i el regidor d'Urbanisme i Mobilitat, Ramon Bacardit.

Durant la cerimònia, companys del cineasta desaparegut han llegit unes emotives glosses de record.

Una passió: el cinema

Fundador del Festival de Cinema Negre de Manresa i propietari de la productora Cinefilms Productions, Soler va guanyar un premi Goya l'any 2004 pel documental 'Els nens del Nepal' i va ser nominat el 2006 per 'Abandonati'. En total, va dirigir una quinzena de documentals i es va especialitzar en els de temàtica social i històrica com 'El camí dels somnis', 'La vida de Allah Bakhs', 'La ciutat de Placido' o 'Jorba'. Soler es va presentar també a la política municipal en les eleccions del 2011 al capdavant de Manresans, tot i que no va aconseguir representació.

Dos dels últims treballs de Joan Soler van ser els documentals 'Terrissa Negra' i 'La casa de la felicitat', que es van rodar a Serra de Daró (Baix Empordà) i al sud de l'Índia, respectivament, i que es van estrenar l'abril del 2013 al Kursaal de Manresa. 'Terrissa Negra' explica la història de Lluís Heras, un mestre terrisser que elabora peces amb aquesta tècnica única al món. El documental va ser un encàrrec de la Fundació Martí l'Humà. Pel que fa a 'La casa de la felicitat', es tracta d'un film rodat en un orfenat del sud de l'Índia a càrrec d'un indi catòlic, en Bruno, i on s'explica les històries i vivències de tres infants del centre.