Paral·lel 40 i Cineclub presenten el nou Documental del mes, Zoran i els tigres del gol, una producció britànica que es va projectar a l'edició del 2013 de DocsBarcelona.

El 2011, després d'una llarga guerra civil, el Sudan del Sud aconsegueix la independència. El govern de la nova nació impulsa la formació de la selecció nacional de futbol. Zoran Djordjevic, un serbi amb un currículum extens, és contractat per entrenar aquest equip. El seu fort caràcter propicia les primeres discussions, i les tensions internes acabaran de complicar el panorama.

El film es concentra en la gestació i consolidació d'un equip esportiu per parlar-nos del naixement irremeiablement dificultós d'una col·lectivitat nacional. I així, el procés de formació de la seva selecció esdevé una metàfora perfecta dels entrebancs i els traumes existents a l'hora de bastir un nou estat en un continent especialment inestable com l'africà.

Una ironia grotesca banya un llargmetratge que, presentat enmig de la febre desfermada pel mundial, ens proporciona una visió singular i ideològica de l'esport més famós, molt allunyada del glamur i de l'aclaparadora pressió mediàtica que generen les seves estrelles. Zoran i els tigres del gol incideix, doncs, en una dimensió inusual, i mostra amb un humor incisiu els llaços estrets i intensos entre l'esport i el seu entorn social. La cinta ha estat rodada per Sam Benstead, un llicenciat en Filosofia que, després d'estudiar a Oxford, va entrar a la televisió i es va convertir en un premiat especialista en el gènere documental. Una exploració personal i absorbent en la complexa, dolorosa i polièdrica realitat africana que ultrapassa d'una forma àmplia la seva condició teòrica de documental esportiu.