La música és un bon company de viatge en el procés vital i d'aprenentatge. Una quinzena de nadons i infants d'entre 4 mesos i 3 anys ho han experimentat gràcies al curs "Música per a nadons, infants i famílies", que s'imparteix en el marc dels Tallers Musicals d'Avinyó.

La pianista i clarinetista Anna Vega és l'encarregada de guiar el despertar sonor i musical dels alumnes més precoços dels tallers avinyonencs. Un dels objectius bàsics d'aquest curs, que avui celebra l'última de les quatre sessions que tenia, "és enfortir el vincle afectiu entre el nadó i la mare o el pare fomentant la relació emocional, sonora, motriu i musical". Sobretot, però, es tracta de gaudir una estona de la música en família.

L'oïda, el primer sentit

Tenint en compte que l'oïda és el primer sentit que es desenvolupa en un nadó quan encara és a la panxa de la mare, la música l'acompanya en la descoberta del seu entorn sonor, de la veu i el seu propi cos. Tot plegat, l'ajuda a estimular i a desenvolupar altres aspectes com són la percepció, l'escolta, l'afectivitat, la psicomotricitat, la reacció o la relaxació. I això, com ho podem aconseguir? "La veu, el moviment, el joc, els massatges i l'experimentació" són les eines que ajuden a Anna Vega, pofessora del Conservatori Municipal de Música de Manresa i de l'Escola de Música d'Artés, a aconseguir aquests objectius. La veu, parlada i cantada, i la música en viu i enregistrada, són les principals eines del taller, que dóna especial importància a les cançons populars i músiques tradicionals del nostre territori. En aquest sentit, els infants escolten des de música clàssica fins a percussió africana, passant per xarleston i les cançons més tradicionals. El so, el silenci i el moviment són claus en aquest despertar sonor i musical. Es tracta d'una descoberta en estat pur, sense cap influència, sense cap pretensió. Són infants i encara estan oberts a tot... després ja triaran.