El cantant català Peret ha mort avui als 79 anys a la clínica Quirón de Barcelona, en la que va ingressar a finals del mes de juliol passat afectat d'un càncer de pulmó, segons ha informat a Efe el portaveu oficial de la família.

El cantant, un dels grans exponents de la rumba catalana, portava diversos dies en estat molt greu, sota sedació, a la clínica Quirón de Barcelona, i ha mort aquest migdia, un mes després d'abandonar els escenaris a causa del càncer de pulmó que patia.

El músic gitano, autor de mítiques rumbes catalanes com "Una lágrima" i "Canta y sé feliz", va anunciar a finals del mes de juliol passat que se li havia detectat un càncer i que deixava la seva activitat musical per rebre tractament mèdic, encara que va prometre que tornaria als escenaris així que estigués recuperat.

Des d'aleshores, Pere Pubill Calaf, conegut artísticament com "Peret", ha rebut tractament mèdic contra el càncer a la clínica Quirón de Barcelona i temporalment ha pogut abandonar el centre sanitari al millorar el seu estat de salut, però l'última recaiguda de la malaltia li ha costat la vida.

Peret, que recentment afirmava que els escenaris és "el que més li agradava en la vida", va estar dedicat a la música fins als seus últims mesos d'existència.

De fet, estava previst que Peret inaugurés la pròxima tardor la Fira de Música Tradicional de Manresa (Bages), encara que el seu retir provocat per la malaltia va obligar a substituir la seva esperada actuació per la de la banda La Troba Kung Fú.

Al llarg de la seva trajectòria, el cantant, amb més de 50 anys de carrera a les seves esquenes en els quals es va erigir en pare de la rumba catalana, ha deixat en la memòria musical del país cèlebres temes com "Una lágrima", "El gitano Antón" o "Borriquito".

Amb "Canta y sé feliz", una altra dels seus més coneguts temes, Peret va representar a Espanya en el Festival d'Eurovisió de 1974.

A més, va compondre la mítica cançó "Gitana hechicera", que es va convertir en un dels emblemes musicals dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992.

Precisament, a principis del mes d'agost passat va morir Antoni Valentí, conegut com a Tío Toni o com "el palmer de les ulleres" de Peret, un altre dels grans estendards de la rumba catalana que en els anys 60 es va sumar al trio de Pere Pubill Calaf com corista i tocant les palmes.