Un import difícil de calcular, una normativa molt confusa i el temor que si la taxa l'han de pagar els ajuntaments s'acabi reduint l'oferta de les biblioteques. Això és el que ha generat el nou decret del govern espanyol, en vigor des de l'1 d'agost passat, que estableix que les entitats que gestionen les biblioteques hauran de pagar un doble cànon en concepte de drets d'autor. I tot plegat, en plenes vacances d'estiu.

Precisament, el fet de posar-se en marxa en període vacacional ha fet que ni biblioteques ni ajuntaments hagin rebut cap comunicat oficial de l'entrada en vigor del nou decret, que compleix una normativa europea que l'estat espanyol tenia pendent de regular. Serà a partir de la setmana vinent quan els responsables de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona estudiaran a fons el nou decret i en parlaran amb les parts implicades, segons ha confirmat Marta Cano, cap del Servei de Coordinació Bibliotecària de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. D'entrada, però, segons Cano, "ens amoïna que la taxa l'hagi de pagar el titular d'aquest servei públic, en aquest cas els ajuntaments, perquè gairebé estem convençuts que això afectarà en els pressupostos de les biblioteques i el que tenies per pagar altres coses ara ho hauràs de destinar a pagar aquesta taxa". Un temor que comparteix el responsable de la biblioteca de l'Ateneu Les Bases de Manresa, Francesc Puig, que assegura que si l'Ajuntament ha de pagar la taxa "se'n pot ressentir el pressupost per a adquisicions, podrem comprar menys llibres i, per tant, això pot afectar el manteniment de la nostra col·lecció". La directora de la biblioteca Cal Gallifa de Sant Joan, Cristina Galí, tampoc es partidària que la taxa recaigui sobre l'administració local, "que ja està prou castigada".

En aquest sentit, la coordinadora de la Xarxa de Biblioteques diu que han d'interpretar bé la llei i "hem de veure com podem calcular-ho i qui ho ha de pagar. El que volem és intentar que es trobin fórmules entre les diferents administracions que participen de les biblioteques públiques perquè els ajuntaments ja són una de les administracions més dèbils i si ells compren els llibres i han de pagar el cànon, en compraran menys".