El músic igualadí Jordi Savall ha rebutjat el Premio Nacional de Música que atorga el ministeri de Cultura. Un dia després que es fes públic el guardó, dotat amb 30.000 euros, el director i compositor igualadí ha fet pública la seva renúncia a través d'un comunicat i ha enviat una carta al ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert. Savall argumenta que l'estat espanyol és "responsable del dramàtic desinterès i de la greu incompetència en la defensa i promoció de l'art i els seus creadors" i assegura que "deplora la política de menysteniment del govern espanyol a la immensa majoria dels músics".

El jurat del guardó havia decidit premiar el compositor en la modalitat d'Interpretació per "ser un dels grans intèrprets del nostre temps, referent de diverses generacions de músics, per la seva infatigable labor en la recuperació i difusió del nostre patrimoni musical, que ha portat pels cinc continents durant quatre dècades i que ha plasmat en una vasta i rica discografia. Per la seva reivindicació constant en l'agermanament entre les civilitzacions d'Orient i Occident, com queda patent en els seus recents projectes".

El premi de Savall li havia arribat menys de dues setmanes després de rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

Una llarga trajectòria

Jordi Savall i Bernadet (Igualada, 1941) va estudiar violoncel al Conservatori Superior de Música de Barcelona. El 1965 va iniciar de forma autodidacta l'estudi de la viola de gamba i de la música antiga en el grup Ars Musicae. Traslladat a Suïssa el 1968, va esdevenir deixeble del belga Wieland Kuijken i del suís August Wenzinger, al qual va succeir a Basilea (1974) en la direcció de l'Schola Cantorum Basiliensis. Va fundar, el mateix any, el grup Hespèrion XX -ara Hespèrion XXI- amb la seva esposa, la desapareguda soprano Montserrat Figueras, i altres músics de diversos països.

El 1987 va crear la Capella Reial de Catalunya, formació especialitzada en la interpretació de música religiosa, i el 1989, l'orquestra barroca i clàssica Le Concert des Nations, amb repertoris que van de l'edat mitjana al segle XIX. Ha actuat arreu del món, ha dirigit formacions de prestigi i la seva discografia supera el centenar d'enregistraments. El 1997 va impulsar el Centre Internacional de Música Antiga i un any després la seva pròpia discogràfica, el segell Alia Vox. També ha compost bandes sonores per a diversos films, entre els quals destaca 'Tots els matins del món', d'Alain Corneau (1991), guardonada amb un premi Cèsar.

Altres distincions que ha obtingut són les de l'Acadèmia Charles Cros (1989), la Creu de Sant Jordi (1990), el Diapasó d'Or (1991), la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura (1998), el Premi d'Honor Jaume I (2000), la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya (2003), el Premi Artista per la Pau de la Unesco (2008, compartit amb Montserrat Figueras), el Premi Nacional de Cultura (2009) i el Premi Internacional de la Música per la Pau del Govern de la Baixa Saxònia (2010).

L'any 2011 va ingressar com a membre d'honor a l'Acadèmia del Cinema Català i va obtenir el premi Grammy al millor treball de petita orquestra pel llibre-disc 'Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement', i també el premi de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Música espanyola per 'The Celtic Viol II'. El 2012 va rebre el premi danès Léonie Sonning, considerat el Nobel de la música, i el 2013, la insígnia de Cavaller de la Legió d'Honor de la República Francesa.

Els artistes convidats de les seves formacions hi ha músics àrabs, israelians, turcs, grecs, armenis, afganesos, mexicans i nord-americans, entre d'altres. En aquest sentit, l'any 2008 va ser nomenat ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural i, juntament amb Montserrat Figueras, investit artista per la pau dins del programa 'Ambaixadors de bona voluntat' de la Unesco.

Els membres del jurat

El jurat del Premi Nacional de Música que atorga el Ministeri de Cultura està presidit per la directora general de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM), Montserrat Iglesias Santos i l'integren Remedios Navarro Avilés, a proposta d'Òpera XXI; Sílvia Márquez Chulilla, a proposta de l'Associació de Grups Espanyols de Música Antiga (GEMA); Pilar Rius Fortea, a proposta de l'Associació de Dones en la Música, Patrick Alfaya McShane; María Jesús Mateo Martín; Antonio Moral Rubio; Benet Casablancas Domingo (Premi Nacional de Música 2013 en la modalitat de Composició); i Juan Carlos Garvayo Medina, a proposta del Trio Arbós (Premi Nacional de Música 2013 en la modalitat d'Interpretació). Antonio Garde, subdirector general de Música i Dansa de l'INAEM, ha estat el vicepresident del jurat.