Un concert a càrrec del grup Coses i la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona inaugurarà avui la 28a edició del Festival Folk Tradicionàrius, la més internacional de les celebrades fins ara, amb actuacions de grups de diferents països com França, Noruega, Colòmbia o Argentina.

L'històric i renovat grup Coses, que prové dels 70 i que es va reactivar ara fa un parell d'anys, és format per les veus del sallentí Jordi Fàbregas i de Miquel Estrada i Ton Rulló, de Viladomiu Nou, i té la incorporació del multiinstrumentista Joan Juanche Aguiar. Per al concert inaugural del Tradicionàrius 2015, titulat Així s'encenen al vent, el grup Coses ha decidit unir esforços amb la Cobla Sant Jordi. Es tracta de fer una lectura actualitzada dels temes més emblemàtics del seu repertori: Au jovent!, El campaner de Taüll, Nova oració del Parenostre, Com hauria estat bell, Pell de tambor, El faroner, Goig en llaor de Felip V... Per a aquest nou projecte han tingut la col·laboració del compositor, productor i pianista berguedà Xavier Guitó. El concert tindrà lloc avui (22 h) després d'una cercavila inaugural a càrrec de Kabaum i el Col·lectiu Guirigall des de la plaça Vila i fins al C.A.T. de Gràcia.

De la programació del Festival Tradicionàrius, que es va donar a conèixer ahir i que es perllongarà fins al 27 de març, en destaquen dues coproduccions. D'una banda, Ovidi Popular-20 anys!, en col·laboració amb el festival Barnasants i que el 20 de març recordarà les cançons més d'arrel del difunt artista d'Alcoi. D'altra banda, el concert Folk Laietà, que el 5 de març tindrà lloc a l'Auditori de Barcelona per celebrar els 35 anys del disc Lo poder del cant, del grup Harmònica Brava.

El festival té l'objectiu de "visualitzar i difondre els treballs dels músics d'arrel popular i tradicional", segons el seu director, el sallentí Jordi Fàbregas. En aquesta edició hi participaran músics com el veterà Jaume Arnella, que presentarà el treball Les sabates d'en Jaume, el colombià Antonio Rivas, l'argenti Guillermo Rizzotto o el basc Kepa Junkera.