El manresà Joaquim Noguero és l'autor dels textos del llibre La ciutat modernista, un volum editat per Comanegra que il·lustra l'artista barcelonina Mar Cerdà. L'acte de presentació de l'obra tindrà lloc avui a les 19.30 h a La Nau (c. Consell de Cent, 159), de Barcelona, amb la participació de l'escriptor Joaquim Carbó i el crític d'art Daniel Giralt-Miracle.

La ciutat modernista és una no-va mirada a la Barcelona de fa poc més un segle, uns urbs que, a través de l'arquitectura, la pintura, l'escultura i les arts decoratives, va viure un impuls transformador destinat a situar la ciutat en el concert europeu. La classe burgesa benestant es va erigir en el motor econòmic i de canvi de la capital catalana, que va conèixer avenços importants en camps com la dansa i l'urbanisme i, fins i tot, una versió nostrada de la vida bohèmia.

Joaquim Noguero és un periodista cultural polifacètic. Fins al 18 de març es pot visitar a la biblioteca Joan Fuster, de la plaça Lesseps de Barcelona, una exposició sobre les portades de les novel·les negres que es van editar als anys 50 i 60, un projecte emmarcat en el festival literari BCNegra que es va celebrar a principis de mes. El manresà exerceix de professor de Periodisme cultural a la facultat Blanquerna de Comunicació i Relaci-ons Internacionals de la Universitat Ramon Llull, i és crític de dansa al diari La Vanguardia.

L'estil i l'ideari modernistes van excel·lir en els anys del canvi del segle XIX al XX, però després va ser denostat i algunes de les seves creacions van ser físicament destruïdes. La revaloració de Gaudí i la distinció com a Patrimoni Mundial de la Humanitat d'algunes de les més belles edificacions han convertit el modernisme en un dels grans atractius de la Barcelona del segle XXI.

El llibre de Noguero i Cerdà fa una mirada àmplia al període i a les seves múltiples expressions. Tal com explica l'autor manresà, "el modernisme és el primer corrent organitzat per fer de Barcelona i de la cultura catalana una barreja d'arrelament i de cosmopolitisme, de modernitat i d'universalisme. És pels modernistes que som com som". Capítols breus i, alhora, carregats de referències i acompanyats de les il·lustracions permeten el lector fer un recorregut per la ciutat en que van destacar Rusiñol, Casas, Gaudí, Puig i Cadafalch i Domènech i Montaner.