El director de cinema portuguès Manoel de Oliveira va morir dimecres a l'edat de 106 anys, deixant rere seu un extens llegat creatiu que inclou la realització de prop d'una seixatena de pel·lícules. El seu darrer treball va ser O Velho do Restelo (El viejo de Belén), que es va projectar el 2014.

Manoel de Oliveira va néixer l'11 de desembre del 1908 a Porto, i va debutar rere una càmera als 23 anys amb el documental Douro Faina Fluvial. Actors i actrius de la talla de la francesa Catherine Denueve, el nord-americà John Malkovich i l'italià Marcello Mastroianni van participar en alguns dels seus films durant les dècades dels 80 i els 90, i van dotar la seva obra de dimensió internacional.

Considerat un cineasta de culte a Europa i a Brasil, entre els guardons que va rebre durant la seva carrera destaquen un Lleó d'Or del Festival de Venècia (1985) i una Palma d'Or del Festival de Canes (2008). De Oliveira havia superat alguns problemes de salut els darrers anys, entre els quals un ingrés hospitalari l'estiu del 2012 per insuficiència cardíaca, i altres episodis l'hivern del 2013.