La mort del seu bateria i fundador, Josep Fortuny, l'any 2013, va ser un cop dur per la Companyia Elèctrica Dharma. Irònicament, el grup, que havia plegat veles de forma indefinida el 2011, preparava aquells dies una gira de commemoració de 40 anys del seu primer disc. Joan Fortuny, emblemàtic saxofonista del grup i l'únic dels tres germans fundadors de la Dharma que viu per explicar-ho, diu que ha estat dur emocionalment reprendre l'activitat, que han preparat la gira entre sentiments contradictoris, però que calia "tirar endavant". El record d'en Josep és a l'hora un pes i un estímul, i el grup li retrà un homenatge especial després de la gira. L'Strenes de Girona acull divendres el primer concert.

Després d'un dol llarg per la mort de Josep Fortuny, la Companyia Elèctrica Dharma va decidir reprendre la gira de celebració de 40 anys del grup. Amb "il·lusió i ganes de compartir-ho amb el públic", diu el grup en un comunicat, però també entre "sentiments contradictoris", confessa el petit dels tres Fortuny en una entrevista a l'ACN, la Dharma reapareixerà finalment aquest divendres als escenaris.

El festival Strenes serà el bateig d'aquesta gira, acotada a un nombre reduït de concerts durant el 2015. Una gira carregada de records i emocions on gairebé res és casual, començant per la seva estrena a Girona, a l'entorn de la qual el grup va començar a caminar l'any 1974.

Aquell any Josep Fortuny, Esteve Fortuny, Joan Fortuny, Carles Vidal i Jordi Soley, es van instal·lar a la Casa Nova de Can Comas, una masia situada entre Sarrià de Ter i Palol de Revardit. I allà van néixer les cançons que van formar part del seu primer disc, 'Diumenge'. De fet, ara es commemoren els 40 anys d'aquell disc i no de la formació del grup, recorda Joan Fortuny, doncs almenys feia dos anys que havien començat a tocar plegats.

La gira s'assemblarà molt a la que preparava el grup l'any 2013, perquè no han volgut barrejar la commemoració dels 40 anys amb l'homenatge -que també preparen- per a Josep Fortuny. "No volíem fer-ho amb pressa i malament, i no volem tampoc que sigui un homenatge només musical", detalla el seu germà. Tot i això, inevitablement la gira també serà "un petit homenatge" a la seva persona, i a cada concert es llegiran poemes seus, avança el saxofonista.

La Dharma i Comediants, companys de pis

L'altra parada amb gran càrrega simbòlica serà a la segona edició del -nou- Canet Rock, el dia 4 de juliol. Amb aquest concert, la Dharma es perpetuarà com l'únic grup que haurà actuat a totes les edicions del festival (les històriques, a excepció de la darrera -una edició fallida segons recorda Fortuny-), la de l'any passat i aquesta.

Però és que a més, hi coincideix un triple quarantè aniversari: El de la banda, el de la primera edició del Canet Rock, i amb aquest, el del concert conjunt de la Dharma amb la companyia Comediants. Per aquest motiu, el conjunt i el grup teatral preparen algun tipus de col·laboració -que no s'ha desvetllat- pel concert d'aquest any al Pla d'en Sala.

Fortuny no s'està de recordar els dies que van conviure amb Comediants en una gran casa de tres plantes que la companyia tenia a Canet. La Dharma s'hi va instal·lar després de la seva època a Girona, i hi van conviure un bon temps, explica. La convivència no només explica l'experiència compartida al Canet Rock, sinó que en aquell temps no era inusual que els músics de la Dharma col·laboressin en els espectacles de Comediants i viceversa, rememora el músic.

Continuar caminant

"De moment, sentim que la millor manera de continuar caminant és viure de nou el repte d'estar a l'escenari, connectar amb el públic i retrobar el seu caliu, com un acte de gratitud". Això va dir el grup el dia que van anunciar que celebrarien finalment la gira dels 40 anys.

Joan Fortuny fa seves aquestes paraules, i no dubta a dir que la Dharma ha estat "la seva vida", una cosa per la que "ho ha donat tot". I tanmateix, el músic es refereix a l'extraordinària longevitat del grup -malgrat les adversitats- i ve a dir que la Dharma és com una entitat pròpia, que continua "no pels membres del grup, sinó pel que és". "És una cosa que no es pot deixar que mori, per un motiu que se m'escapa", encerta a dir.

Amb tot, el grup va decidir deixar d'actuar l'any 2011 per un temps indefinit. La decisió es va prendre després d'uns darrers anys amb més compromisos internacionals que mai, argumenta Fortuny, que els van produir un cansament important. En aquell moment van parar "per deixar reposar la Dharma", però molts no van deixar de fer música (ell mateix, amb l'efímer projecte Ànimes Càndides).

Homenatge a Josep Fortuny

Ara mateix el calendari de concerts del grup s'acaba a finals del 2015, perquè això és el van convenir quan es va plantejar la gira commemorativa. Però no es pot afirmar que aquesta sigui l'última pàgina de la història de la Companyia Elèctrica Dharma. "Potser la Dharma no torna mai més o torna al cap d'un any, no ho sabem", confessa Fortuny.

En tot cas quedarà pendent l'homenatge a Josep Fortuny, que hores d'ara no se sap quina forma o formes tindrà. "Pot ser un concert, però també una exposició, etc.", avança el seu germà petit sobre la "fórmula" que estan buscant.

L'objectiu és "obrir" aquest acte o actes de record més enllà de la Dharma, i recórrer a l'univers creatiu que acompanyava el músic, recuperant aspectes com el dibuix (va signar diverses portades dels discos del grup), o la poesia. Un homenatge, en definitiva, que anirà més enllà de la música i del grup que va fundar amb els seus dos germans als anys 70.