L´òpera ´Brundibar´ de Hans Krasa es podrà veure a la sala gran del Kursaal en quatre funcions (aquest dimarts, dimecres, dijous i divendres a les 21:00h), protagonitzada per gairebé 800 alumnes de 1r i 2n d´ESO de 13 centres de secundària de Manresa, Igualada, Sant Vicenç de Castellet i Cardona, 12 joves actors-cantants solistes i la Jove Orquestra del Conservatori de Música de Manresa. Es tracta de la quarta edició del projecte ´Fem Òpera!´ que impulsa el Teatre Kursaal de Manresa amb l´objectiu d´acostar els joves al món de l'òpera. És l´edició que compta amb més participants, per això -i per primera vegada- s´ha ampliat a 4 el nombre de funcions de l´espectacle.

La bona acollida de la primera edició per part de totes les parts implicades (alumnes, professors, músics, Kursaal...) amb la interpretació d´´El Petit Escuraxemeneies´ de Benjamin Britten va animar al Kursaal a convertir el projecte (que inicialment havia de ser bianual) en anual. En la segona edició es va estrenar ´Brundibar´ de Hans Krasa, en la tercera es va recuperar ´El petit escuraxemeneies´, i en aquesta quarta es recupera ´Brundibar´.

L'Orquestra del Conservatori de Música de Manresa serà la base musical de l´espectacle, que s´engruixirà amb els gairebé 800 alumnes dels centres de secundària que hi participaran i que es trobaran en dos assajos conjunts abans de l'estrena de l'espectacle.

En la funció d´estrena de demà dimarts hi participaran: institut Guillem Catà, Pius Font i Quer de Manresa i l´Institut de Navarcles. Dimecres, els intèrprets seran alumnes de l´institut Castellet de St. Vicenç de Castellet, Lluís de Peguera i del Col·legi Oms i de Prat de Manresa. Dijous serà el torn de l´institut Pere Vives Vich d´Igualada, Institut de Cal Gravat de Manresa, Institut Llobregat de Sallent. I, finalment, divendres, pujaran a l´escenari de la sala gran del Kursaal alumnes de l´institut Alexandre de Riquer de Calaf, de l´escola FEDAC, de la Joviat i Ave Maria de Manresa.

Els personatges amb més protagonisme del Fem Òpera! d´enguany (un total de 18, titulars i covers) van sortir del càsting que es va fer el més de gener passat al Kursaal, en què hi van participar una seixantena de nens i nenes d´entre 10 i 14 anys.

Tots els grups que participen al Fem Òpera! han treballat pel seu compte (a les classes de música, els alumnes de secundària; i als assajos habituals del curs, els músics de l'orquestra) l'òpera, en uns assajos que supervisats pel director musical de l'espectacle, Lluís Arguijo, i la directora escènica, Ada Andrés. La dissenyadora manresana Míriam Ponsa s´ha fet càrrec de la part de vestuari de tots els personatges que intervenen a l´òpera, que portaran peces de segona mà de l´època que la dissenyadora va buscar i adaptar per a la primera edició de ´Brundibar´, ara fa dos anys.

Fem Òpera! parteix del projecte educatiu Òpera a Secundària que organitza des de fa molts anys el Liceu de Barcelona amb l'Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC). Des del Servei Educatiu del Kursaal s'ha volgut apostar per aquest projecte, però buscant la complicitat i participació de grups locals.

´Brundibar´ de Hans Krasa i Joaquim Amat-Piniella

´Brundibar´ és una òpera que Hans Krasa va escriure el 1938, per un concurs convocat pel Ministeri d'Educació i Cultura de la República Txeca, però no es va estrenar fins al 1942 a un orfenat per a nens jueus a Praga. Krása va ser deportat al camp de concentració de Terezin, on es portaven artistes i intel·lectuals jueus d'aquella època. Allí es va dedicar de ple a la composisció, tot i que es va perdre la gran majoria de la seva obra. Pocs anys després de l'estrena de ´Brundibar´, Krasa va ser deportat a Auschwitz on morí com la immensa majoria dels seus companys. Tenint en compte aquest context en el que va viure Hans Krasa, i que a Manresa es celebra enguany el centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella, que també va ser deportat a un camp de concentració, aquesta versió de l´òpera recollirà el fet amb un passatge en què ambdós artistes expliquen que combaten la greu situació que els ha tocat viure a través a l´art.

L'obra és un petit conte sobre el bé i el mal, de la unió entre les persones de bé com a eina per vèncer la maldat d'uns pocs. L'Aninka i el Pepicek són dos germans que tenen la seva mare malalta. El metge els recepta que begui llet, però els nens no tenen diners per comprar-ne. Desesperats, proven d'aconseguir diners cantant pels carrers, però són avisats i renyats per la policia i per Brundibar, un acordionista que es creu l'amo del carrer. Amb l'ajut de tres animals (un pardal, un gat i un gos) preparen d'amagat una bonica cançó de bressol amb la que aconsegueixen, no sense tenir problemes amb Brundibar, els diners per la seva mare. Una cançó de victòria tanca l'òpera amb gust d'esperança i fe en el futur.