La dotzena edició del Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, el CLAM, ha programat 37 pel·lícules de 15 països diferents que es podran veure des del 30 d'abril fins al 10 de maig. Dels films -molts d'ells estrenes absolutes al país-, vuit competiran en la secció oficial de llargmetratges, mentre que catorze ho faran a la de curts. El certamen comptarà amb la presència de tres primeres figures del ram com són els directors Pedro Olea, Cecília Bartolomé i l'actor Emilio Gutiérrez Caba. Un any més el festival es complementa amb el lliurament del premi Pere Casaldàliga a la solidaritat i una gran quantitat d'actes paral·lels que giren al voltant del concepte de la fraternitat.

El festival CLAM portarà a concurs una vintena d'obres entre llargmetratges i curts. Es tracta d'obres que s'estrenin al festival i siguin inèdites a les sales de projecció de Catalunya. Pel que fa als llargmetratges, en total s'han rebut 131 peces a concurs, entre eles quals s'han seleccionat vuit finalistes que lluitaran pel primer premi, pel premi especial del jurat i el premi del públic. Les vuit pel·lícules seleccionades han estat 'Huidas', 'The Nieuwe Wereld', '1533 km. Hasta Casa. Heroes de Miramar', 'Después de Sarmiento', 'Ti Offro da Bere', 'German Ultimas Viñetas', ' The Last Executioner' i 'The healing notes (Las notas que curan)'.

Per al concurs de curtmetratges, durant aquesta dotzena edició, s'ha utilitzat majoritàriament les plataformes digitals online per a la gestió de les inscripcions. Enguany el CLAM ha rebut una allau de curts a concurs (579), una recepció rècord que ha obligat el jurat a fer un gran esforç per decidir la catorzena de finalistes. El curts escollits són: 'Namnala', 'El tio', 'El camino de Felipe', 'Killing my girls', 'Acabo de tener un sueño', 'Yo soy Samy', 'El mando', 'El pez y yo', 'Pita', 'Tu puto banco', 'Sin besos', 'Guinda', 'Gran futuro' i 'Don Miguel'.

El CLAM presenta també dotze pel·lícules de gran interès que s'agrupen dins la secció Pantalla Oberta, una selecció de pel·lícules que no s'han estrenat comercialment o d'estrena recent, però que no s'han pogut veure encara a les pantalles. Les pel·lícules il·lustren qüestions d'actualitat, aporten noves visions o poden interessar al públic del CLAM, segons han explicat els organitzadors. Moltes d'aquestes obres seleccionades han rebut premis importants a d'altres festivals internacionals. Són les següents: 'Cartas a María', 'La professora de historia', 'El reto de Eva', 'Los insólitos peces gato', 'Glance-up, mirant amunt', 'Syra. Self portait', 'Hippocrate', 'Hablar', 'Camino a la escuela', 'Neruda', 'Aprendiendo a conducir' i 'Nuestro último verano en Escocia'.

El CLAM aquest any ret homenatge a dos directors del cinema espanyol, Pedro Olea i Cecília Bartolomé, que seran a Navarcles per rebre una distinció del festival. Aprofitant la seva presència es projectaran dues de les seves pel·lícules: 'La conspiración' i 'Lejos de África'. Altres professionals del món del cinema també seran al CLAM per interactuar amb el públic a través de tertúlies en finalitzar els passis.

Activitats paral·leles

Per reforçar la programació cinematogràfica i amb l'objectiu d'aprofundir en la qüestió de la fraternitat -l'eix vertebrador d'aquesta dotzena edició del festival- se celebrarà, el dijous 7 de maig, una taula rodona que porta per títol "La Fraternitat, una utopia?". L'acte comptarà amb la presència de Ramon Bufí, delegat episcopal de Càritas Diocesana de Vic; Jaume Torras, advocat, delegat del Bages del Banc d'Aliments de Barcelona; i Eduard Casserras, professor de filosofia i membre del Grup de Professors de Filosofia de la Catalunya Central.

La Zona Megàfon, el principal espai d'intercanvi i de comunicació entre els organitzadors, el públic, els convidats i les entitats que col·laboren amb el CLAM, enguany introdueix com a gran novetat la participació de tres grups musicals de diferents estils que donaran caliu al festival. Els concerts seran gratuïts. Els convidats són Technopolitans (30 d'abril), Jaime L Pantaleón (1 de maig) i Mad'zelle (8 de maig).

La Zona Megàfon es complementarà amb un espai per a les entitats i el Fes Clam, una urna per recollir els vots del públic, un taulell per opinar i un punt d'informació.

Una de les grans novetats d'aquesta edició serà la col·laboració del dibuixant i il·lustrador santfruitosenc Galdric Sala, el qual aportarà el seu talent i la seva destresa amb el llapis al servei de la reflexió sobre la fraternitat. L'aportació de Galdric Sala consistirà en la creació de quatre vinyetes que seran exposades durant la celebració del festival.

L'acte de lliurament del prem Pere Casaldàliga a la Solidaritat serà el diumenge 3 de maig a les 12 del migdia al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas i anirà a càrrec del president de Justícia i Pau, l'advocat barceloní Eudald Vendrell. El guanyador del premi es farà públic l'endemà del dia de Sant Jordi.

Amb la voluntat d'afavorir l'assistència de pares i mares amb fills, el festival enguany oferirà el servei FAMILY CLAM en algunes sessions que permetran deixar de forma gratuïta els nens de 3 a 12 anys amb monitors de l'empresa Lleure 2000.

Enguany el Festival Clam retransmetrà online per vídeo streaming les gales del Premi Pere Casaldàliga i Clausura del Festival mitjançant l'ús de telefonia mòbil.